YerelDoğa MücadelesiKazdağları GünlüğüManşet

Kazdağları aktivistleri, para cezalarının iptali ve madenciliğin durdurulması için dava açtı

0
Fotoğraf: Her Yer Kazdağları

Kazdağları’nda yapılmak istenen altın madenciliğine karşı bir yılı aşkın süredir mücadele eden aktivistler, Alamos Gold‘un tahliyesi ve Kazdağları’ndaki bütün maden projelerinin Sağlık Etki Değerlendirme raporu alınıncaya kadar süresiz durdurulması için dava açtı. 

2 Kasım Pazartesi günü Çanakkale Adliyesi‘nde başvuru yapan aktivistler, Kirazlı/Balaban mevkiinde madene karşı yaşam nöbeti tutan doğa savunucularına kesilen para cezalarının iptalini de talep etti. 

Aktivistler Alamos Gold’un tahliyesini istiyor

Aktivistler, Kazdağları’nda Balaban/Kirazlı mevkiinde altın madeni için çalışmalar yapan Kanada merkezli Alamos Gold şirketinin bölgeden tahliye edilmesini istiyor.
Daha önce Alamos Gold’un tazminat alarak sahadan çekilme kararı aldığına dair haberler olsa da, şirketin yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik, bu tür haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek hedeflerinde hiçbir değişiklik olmadığına dair bir açıklama yapmıştı.

Çadırlı nöbete para cezası

Ayrıca, Kazdağları’nda Alamos Gold tarafından yapılmak istenen altın madeni projesine karşı çadırlı nöbet tutan aktivistlere  ‘Toplum düzenini, genel ahlakı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni bozmak’ suçlamasıyla toplam 57 bin 240 lira idari para cezası kesilmişti.  Aktivistler, bu para cezasının da iptalini istiyor.
8 Mayıs tarihinde Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün tarafından verilen para cezasının ardından Yeşil Gazete’ye konuşan Kazdağları aktivistlerinden Ferzan Aktaş, çevrelerinden çok fazla destek mesajı geldiğini, fakat bu parayı ödemek değil karara itiraz etmek istediklerini aktarmıştı.

Nöbet 425 gün boyunca devam etti

Bölgede maden projesinin yapılmasını istemeyen aktivistler 425 gün boyunca çadırla nöbet tutmuşlardı. Nöbete çok sayıda insandan ve gruptan destek geldi. Fakat çadırlı nöbetin 425’inci gününde jandarma müdahalesi yaşandı.
Sabah saatlerinde yapılan baskında nöbette bulunan aktivistlerden dört kişiyi gözaltına alındı ve  nöbet alanı da jandarma tarafından tahliye edildi. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.

Bölgedeki tahliye kararı Çanakkale  Çanakkale Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü İl Hıfzıssıha Kurulu’nun 13 Nisan 2020 tarihli kararı üzerine yapıldığı belirtiliyor. Kararda, koronavirüs gerekçesiyle pandemi sürecinde ormanlık alanda piknik yapılması, konaklanması, ateş yakılması ve dron uçurulmasının yasak olduğuna dair ibareler yer alıyor.

Ayrıca nöbet alanına iş makineleriyle girilmiş, jandarma nöbet alanına girmek isteyen kişileri ise engellemişti.

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.