Kazdağları aktivistleri, para cezalarının iptali ve madenciliğin durdurulması için dava açtı

Kazdağları aktivistleri, Alamos Gold'un tahliyesini ve Kazdağları'ndaki tüm madencilik faaliyetlerinin Covid19 yönünden Sağlık Etki Değerlendirme raporu alınıncaya dek süresiz olarak durdurulmasını istiyor.

Kazdağları’nda yapılmak istenen altın madenciliğine karşı bir yılı aşkın süredir mücadele eden aktivistler, Alamos Gold‘un tahliyesi ve Kazdağları’ndaki bütün maden projelerinin Sağlık Etki Değerlendirme raporu alınıncaya kadar süresiz durdurulması için dava açtı. 

2 Kasım Pazartesi günü Çanakkale Adliyesi‘nde başvuru yapan aktivistler, Kirazlı/Balaban mevkiinde madene karşı yaşam nöbeti tutan doğa savunucularına kesilen para cezalarının iptalini de talep etti. 

Aktivistler Alamos Gold’un tahliyesini istiyor

Aktivistler, Kazdağları’nda Balaban/Kirazlı mevkiinde altın madeni için çalışmalar yapan Kanada merkezli Alamos Gold şirketinin bölgeden tahliye edilmesini istiyor.
Daha önce Alamos Gold’un tazminat alarak sahadan çekilme kararı aldığına dair haberler olsa da, şirketin yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik, bu tür haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek hedeflerinde hiçbir değişiklik olmadığına dair bir açıklama yapmıştı.

Çadırlı nöbete para cezası

Ayrıca, Kazdağları’nda Alamos Gold tarafından yapılmak istenen altın madeni projesine karşı çadırlı nöbet tutan aktivistlere  ‘Toplum düzenini, genel ahlakı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni bozmak’ suçlamasıyla toplam 57 bin 240 lira idari para cezası kesilmişti.  Aktivistler, bu para cezasının da iptalini istiyor.
8 Mayıs tarihinde Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün tarafından verilen para cezasının ardından Yeşil Gazete’ye konuşan Kazdağları aktivistlerinden Ferzan Aktaş, çevrelerinden çok fazla destek mesajı geldiğini, fakat bu parayı ödemek değil karara itiraz etmek istediklerini aktarmıştı.

Nöbet 425 gün boyunca devam etti

Bölgede maden projesinin yapılmasını istemeyen aktivistler 425 gün boyunca çadırla nöbet tutmuşlardı. Nöbete çok sayıda insandan ve gruptan destek geldi. Fakat çadırlı nöbetin 425’inci gününde jandarma müdahalesi yaşandı.
Sabah saatlerinde yapılan baskında nöbette bulunan aktivistlerden dört kişiyi gözaltına alındı ve  nöbet alanı da jandarma tarafından tahliye edildi. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.

Bölgedeki tahliye kararı Çanakkale  Çanakkale Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü İl Hıfzıssıha Kurulu’nun 13 Nisan 2020 tarihli kararı üzerine yapıldığı belirtiliyor. Kararda, koronavirüs gerekçesiyle pandemi sürecinde ormanlık alanda piknik yapılması, konaklanması, ateş yakılması ve dron uçurulmasının yasak olduğuna dair ibareler yer alıyor.

Ayrıca nöbet alanına iş makineleriyle girilmiş, jandarma nöbet alanına girmek isteyen kişileri ise engellemişti.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

EN ÇOK OKUNANLAR