YerelDoğa MücadelesiKazdağları GünlüğüManşet

Kazdağları’nda jandarma baskını: Dört kişi için 200 jandarma geldi, nöbet alanı yerle bir edildi

0

Kazdağları’nda Alamos Gold ve yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik tarafından yapılmak istenen altın madeni projesine karşı başlatılan çadırlı nöbetin 425’inci gününde jandarma müdahalesi yaşandı.

Sabah 06.30’da yaptığı baskında nöbetçilerden dört kişiyi gözaltına alan jandarma, nöbet alanını da tahliye etmeye başladı. Gözaltına alınanlar daha sora serbest bırakıldı.

‘200’ü aşkın jandarma geldi’

O sırada nöbet alanında bulunan dört kişiden biri olan Sema Demir, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada baskın anını şu sözlerle anlattı:

Sabah 6.30 sularında 200’ü aşkın jandarma personeli nöbet alanına geldi. Biz o sırada uyuyorduk. Maskelerimiz takılı değildi. Sosyal mesafeye ve koronavirüs tedbirleri dikkate alınmadan böyle bir müdahale ile karşılaştık.

‘Sinyal kesicilerle iletişimimizi engellediler’

Bu süreçte jandarmanın yanında sinyal kesici aletler taşıdığını ve nöbettekilerin avukatlarına dahi ulaşmasına izin verilmediğini belirten Demir, “Sinyal kesici aletler yüzünden kimseye haber veremedik. Avukatımıza ulaşmamıza izin vermediler. Çanakkale Jandarma Komutanlığı‘na getirildik. Bu sırada bize herhangi bir nüsha da verilmedi. Merkeze gittiğimizde tahliye gerekçesini gösteren bir yazı verdiler” dedi.

Gerekçe olarak pandemi gösterildi

Merkezde kendilerine teslim edilen gerekçe yazısında ise tahliye kararının Çanakkale  Çanakkale Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü İl Hıfzıssıha Kurulu’nun 13 Nisan 2020 tarihli kararı üzerine yapıldığı belirtildi.

Kararda, koronavirüs gerekçesiyle pandemi sürecinde ormanlık alanda piknik yapılması, konaklanması, ateş yakılması ve dron uçurulmasının yasak olduğuna dair ibareler yer alıyor.

‘Dozerle yıktılar’

Gözaltına alınma sürecinde de çok fazla hak ihlali ile karşılaştıklarına değinen Demir, “Tuvalete gitmek istediğimizde jandarmalar alandan ayrılmadı. Bir arkadaşımız üstünü değiştirmek istedi. Kameralar çekim yapmaya devam etti Israrlarımıza rağmen bir arkadaşımızı farklı bir araçla götürdüler” ifadelerini kullandı.

Jandarmaların nöbet alanındaki yıkıma devam ettiğini belirten Demir “Nöbet alanında orman deposu vardı, soğuk olduğunda gidip bizim de kaldığımız. Orası dozerlerle yıkıldı. Yavru köpeklerimiz vardı. Eşyalarımız vardı. Ne haldeler bilmiyoruz. Mağdur ettiler. Yaşamı savunmanın bedeli bu olmamalı” dedi.

‘Girişleri kapattılar’

Sema Demir’in aktardığına göre jandarmalar hala nöbet alanında bulunuyor. Arkadaşlarının eşyalarını almak için Kirazlı’daki nöbet alanına girmek isteyen kişilerin ise alana girişleri jandarma tarafından engelleniyor.

Demir, “Hala beklemelerinin sebebi bizim geri gelip nöbet başlatacağımıza dair endişeleri. Çünkü biz Kazdağları’na ve buradaki yaban hayatına onu koruyacağımıza söz verdik ve bu mücadeleyi bırakmayacağız” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Cengiz Holding tarafından Hacıbekirler köyünde yapılmak istenen bakır madeni projesine karşı güçlü bir tepki doğduğunu belirten Demir, “Bu müdahalenin yaşanmasında da o güçlü sesin etkisi olduğunu düşünüyoruz. Cengiz Holding talep etti devlet ise yaptı” ifadelerini kullandı.

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.