ManşetDoğa MücadelesiKazdağları Günlüğü

Alamos Gold tazminat alarak Kazdağları’nı terk etti

0

Kazdağları’nda Balaban/Kirazlı mevkiinde altın madeni için çalışmalar yürüten ve 13 Ekim 2019 tarihinde ruhsat süresi biten Kanada merkezli Alamos Gold sahayı terk etme kararı aldı.

Şirketin madencilik faaliyetleri için yaptığı ağaç kesimleri halk arasında büyük bir tepki uyandırmış, on binlerce kişi şirketi protesto etmek için bölgeye gitmişti. Kirazlı‘da maden faaliyetlerine karşı başlatılan çadır nöbeti 425 gün boyunca devam etmişti.

Şirket 27 Ekim tarihinde işletme sahasını Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerine teslim ederek Kazdağları’ndaki varlığını sonlandırdı. Şirketin ayrıca devletten tazminat aldığı da belirtiliyor.

‘Mücadele sonuç verdi’

Konuyla ilgili basın açıklaması gerçekleştiren Su ve Vicdan Nöbeti “Bugün gelinen noktada havasına suyuna toprağına ve vatanına sahip çıkan duyarlı insanların yürüttüğü mücadele sonuç vermiştir. Katkı sunan herkesi kutluyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan sahada yapılan inceleme sonucu şantiye binalarının ve iş makinelerinin saha içinde korunuyor olduğu belirtilen açıklamada “Bu durum bazı kuşkuları da beraberinde getirmektedir” denildi.

Fotoğraf: Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu

‘Devir yasa ve yönetmeliklere uygun yapılmıyor’

Başta Orman Bölge Müdürlüğü olmak üzere ilgili kamu kurumlarını uyardıklarını söyleyen Su ve Vicdan Nöbeti “Devir teslimin yasa ve yönetmeliklere uygun yapılmadığı konusunda kanaat oluşmaktadır” endişesini dile getirdi ve şu talepler paylaşıldı:

  • İlgili şirkete saha teslim edilirken imzalanan protokolün ve ilgili şirket tarafından taahhüt edilen kuralların yerine getirilip getirilmediği,
  • Sahada herhangi bir rehabilitasyon çalışması yapılmadığı görülmekte olup, orman bölge müdürlüğü tarafından şirketten ağaçlandırma bedeli alınıp alınmadığı,
  • Cumhurbaşkanlığı kararnamesi gereği; ormanlara girenlere keyfi cezai işlem uygulanırken şantiye binası ve yüzlerce iş makinası ile ormanı izinsiz olarak işgal eden şirkete herhangi bir yasal işlem yapılıp yapılmadığı,
  • Devir teslimde imzası bulunan görevlilerin yasalara uygun davranıp davranmadığı konuları kamuoyuna objektif olarak bildirilmelidir.

Durmuş: Alamos yerine Cengiz gelebilir

Alamos Gold bölgeden ayrıldıktan sonra arazinin kime devredileceği konusundaki veya nasıl bir rehabilitasyon yapılacağı ise henüz bilinmiyor. Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada Alamos Gold yerine Cengiz Holding’in gelebileceğini öne sürdü.

Maden sahasındaki şantiye binaları ve iş makinelerinin tamamının saha içindeki şekliyle teslimatının yapıldığına dikkat çeken Durmuş şunları söyledi:

Alamos’un böyle bırakıp gitmesi düşündürücü. Bu sahaya yakın yerlerde Halilağa Bakır Madeni projesi için Koza Madencilik ve Cengiz İnşaat’ın ruhsat alanı olması, Alamos’un çekildiği sahanın Cengiz veya Koza’ya devredileceği söylentilerini artırdı. Kaygımız, millete küfreden adamın, burayı alarak mahvetmesi.

‘Kazdağları’nı rantçılara yedirmeyeceğiz’

Su ve Vicdan Nöbeti ise basın açıklamasında “Buradan elini ovuşturarak başka hayaller kuranları da uyarıyoruz. Yağma yok! Kazdağlarını rantçılara yar etmeyeceğiz!” ifadelerini kullandı.

Açıklama “Tahrip edilen bu alanın en kısa sürede eski haline dönüşmesi için çalışmaların bir an önce başlatılmasını, orman genel müdürlüğü tarafından ağaçlandırma çalışmalarının başlamaması durumunda bizler tüm sahanın rehabilite edilerek ağaçlandırılmasını taahhüt ve talep ediyoruz” taleplerinin dile getirilmesiyle sona erdi.

Fotoğraf: Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu

CHP’li Öztunç: Alamos Gold bedelini ödemeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise konuyla ilgili bir açıklama yaparak “Bu topraklara zulmeden Alamos Gold, öyle hiçbir şey olmamış gibi gitmemeli, verdiği zararın faturasını ödemelidir” dedi.

Öztunç açıklamasının devamında “Alamos Gold’a devlet kasasından gidecek tek kuruşun dahi, bunda kusuru olanlara rücu edilmesi gerekir. Alamos Gold zengin olsun diye canından, yerinden yurdundan olan ağaçların, kuşların, böceklerin, cümle orman canlısının hakkı var parada” ifadelerini kullandı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.