ManşetTürkiyeUncategorized

Kazanın altından ‘taksi süresi’ çıktı: Pilotlar kestirmeyi tercih etmiş

0

İstanbul Havalimanı’nda geçen hafta bir uçağın pistte direğe çarpmasının, pilotların taksi süresini kısaltmak için ‘kestirme’ yolu tercih etmesi olduğu öne sürülüyor. Yeni havalimanı ile ilgili şikayetlerin başında, uçakların uzun taksi süreleri geliyor.

İstanbul’da yeni açılan İstanbul Havalimanı’nda bir THY uçağının geçen hafta kanadını direğe çarpmasının altından, havalimanının ilk gününden bu yana eleştirilen ‘uzun taksi süreleri’ ilgili bir sebep çıktı. Uçağın pilotlarının, yerde daha az süre geçirmek ve daha çabuk havalanmak için ‘kestirme yolu’ tercih ettiği, direğe de bu sırada çarptığı belirtiliyor.

Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre, İstanbul-Ankara seferini yapacak Sümela isimli Boeing 777/300 tipi uçağın pilotları, taksi süresini kısaltmak için ‘kestirme’ yolu tercih etti. Yani, yönlendirildiği yol yerine daha kısa sürede havalanma olanağına kavuşacakları yola girdiler. Ancak uçak bu sırada yol kenarındaki elektrik direğine çarptı.

‘Büyük bir facia yaşanabilirdi’

Habertürk’ün kazayı araştıran taraflara dayandırdığı haberinde, ‘Büyük bir facia da yaşanabilirdi” değerlendirmelerinin yapıldığı belirtildi. Habere göre, direğin, inşaat sonrasında unutulmuş olabileceği ihtimali de araştırıldı. Bu soruşturmanın sonucunda ise direğin ‘notamlı’ olduğu, yani uçuş görevlilerine varlığının daha önceden bildirildiği öğrenildi.

İstanbul Havalimanı ile ilgili şikayetlerin başında uçakların uzun taksi süreleri geliyor. İstanbul Havalimanı’nın işletmecisi İGA’nın CEO’su Kadri Samsunlu, daha önce yaptığı açıklamada, taksi süresinin pist yönüne ve park pozisyonuna göre 12 ile 29 dakika arasında değiştiğini söylemişti. Yolcular ve pilotlar yerde geçirilen zamanın uzamasından şikâyet ederken, bu durumun yakıt israfına ve uçaklarda uzun vadede aşınmaya yol açtığı belirtiliyor.

Sorunlar bitmiyor

Yeni açılan İstanbul Havalimanı ile ilgili sorunlar bitmek bilmiyor. Geçtiğimiz haftalarda bölgede sert esen rüzgarlar yüzünden saatler boyu yaşanan uçuş iptalleriyle gündeme gelen havalimanına gelen uçakların havada tur atarak iniş sırası beklemesi, yurt içi uçuşlarda Bulgaristan hava sahasını kullanarak uçması benzeri haberler medyada yer bulmuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.