Ekolojik YaşamManşet

Kaz Dağları’nda Kış Gündönümü kutlandı

0

Yılın en uzun gecesi, Kaz Dağları’nın eteklerinde şenlikli geçti. Güneş ışınlarının oğlak dönencesine dik düştüğü, Kuzey Yarım Kürede günlerin uzamaya başladığı 21 Aralık Kış Gündönümünde, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği “Gündönümü Şenliği”düzenledi.

13

Yeşil Gazete Çanakkale muhabiri Güneş Dermenci‘nin, Hürriyet Gazetesi ile kurduğumuz işbirliği vesilesiyle Hürriyet’in Kelebek eki’nde yayınlanan haberine göre Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu’da, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından ilk kez düzenlenen Gündönümü Şenliği, takasla başladı. Derneğin bahçesinde oluşturulan masalara kullanılmayan kıyafetler, eşyalar, dergiler, kitaplar getirildi. Küçükkuyu halkının ve öğrencilerin ilgi gösterdiği takasta sergilenen ürünler, onlara artık ihtiyacı olmayanlardan ihtiyacı olanlara el değiştirdi.

Çanakkale ve Küçükkuyu Belediyeleri, Koşuburnu Köyü Muhtarlığı, Çanakkale Çevre Platformu, Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi, İda Dayanışma Derneği, Ayvalık Tabiat Platformu ve GÜMÇED Edremit Şubesinin de destek verdiği Gündönümü Şenliği, gün boyu renkli etkinliklerle sahne oldu. İstanbul’dan  Kaz Dağları’nın bir köyüne yerleşen, değiştirdiği tüketim alışkanlıklarıyla hayatı da değişenHakan Gönül, söyleşisinde gönüllü sadeliği anlattı. Müzisyen Hakan Gürbüz, Gündönümü Şenliğine katılanlarla birlikte beden ritm atölyesi yaptı.

14

Kazdağı Doğal ve kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan, her gündönümünde tekrarlayarak geleneksel hale getirmek istedikleri şenlikle ilgili, “Tüketim çılgınlığından uzaklaşıp, tüketirken düşünüp, sorgulayıp kendi gerçek ihtiyaçlarımızı belirlememiz, yaşamlarımızı sadeleştirmemiz gerekiyor. Biz de takas etkinliğini  ile ihtiyacımız olmayanları ihtiyacı olanlarla paylaşarak, tüketimi körüklemek yerine paylaşmanın ve dayanışmanın önemini deneyimlemek istedik. 21 Aralık Kış Gündönümü ile kısa günler bitiyor, aydınlık, uzun günler başlıyor. Biz de eski halk inanışlarında karanlığın aydınlığa yenildiği gün olarak kutlanan 21 Aralık’ı, Kaz Dağları’nda altın madenine direnen köylülerle birlikte kutlamak istedik.” dedi.

Gündönümü Şenliği, Kaz Dağları’nın eşsiz ormanlarında altın cevheri çıkarmayı öngörenKısacık Altın Madeni projesinin geçen ayki ÇED halkın katılımı toplantısını yaptırmayarak ses getiren protestolarıyla gündeme gelen Çanakkale’nin Ayvacık İlçesine bağlı Koşuburnu köyünde devam etti. Köy okulunun bahçesinde düzenlenen konsere soğuk havaya rağmen neredeyse tüm köy halkı katıldı. Kaz Dağları’nda altın madeni projesinin protesto edildiği ÇED toplantısında olduğu gibi, konserde de köyün kadınları en önde yer aldı. Sahneye, Kaz Dağları kadınlarının direnişinin simgesi olarak oyalı çemberler asıldı.

15

Sahneye kurulan perdede direniş görüntülerinin yer aldığı videoda kendilerini izleyen köylüler, alkışlarıyla Kaz Dağları’nda altın madenine izin vermeyeceklerini bir kez daha haykırdı. Kazdağı Koruma Derneği müzik grubunun seslendirdiği türkülere eşlik eden köylüler, gecenin sonunda sahneye çıkan Cümbüş Cemaat grubunun çaldığı roman havalarıyla, hem Kış Gündönümünü, hem de altın madenine karşı dayanışmalarını, ÇED toplantısındaki zaferlerini kutladı.

 

Haber: Güneş Dermenci

(Hürriyet, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.