Doğa MücadelesiManşetYerel

Ağı Dağı Maden Projesi’ne verilen ÇED olumlu kararı zaman aşımına uğradı

0

Kazdağları’nda yapılması planlanan “Ağı Dağı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Projesi“nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı zaman aşımından dolayı geçerliliğini yitirdi.

ÇED Yönetmeliği’nin 14-(4) maddesine göre, ÇED olumlu kararı verilen proje için yedi yıl içinde mücbir sebep bulunmaksızın yatırıma başlanmazsa bu karar geçersiz oluyor.

‘Belirtilen süre içerisinde yatırıma başlanmadı’

Bu maddeden yola çıkarak TEMA Vakfı, madenin bölgede bir faaliyet göstermemesi sebebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne ÇED olumlu kararının geçersiz sayılmasına ilişkin 15 Ağustos 2021’de başvurdu.

Başvuruyu değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ise 28 Eylül tarihinde TEMA Vakfı’na yaptığı yazılı açıklamada, Ağı Dağı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Projesi’nin ÇED Olumlu Kararı’nın geçerliliğini yitirdiğini bildirdi.

Açıklamada “ÇED Yönetmeliği’nde belirtilen süresi içerisinde yatırıma başlanmadığından 14.08.2014 tarihli ve 3582 sayılı ÇED Olumlu Kararı’nın geçerliliğini kaybettiği hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim” ifadeleri kullanıldı.

‘Maden ruhsatlarının iptal edilmesini istiyoruz’

Kararı değerlendiren TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Yöre halkının, Çanakkalelilerin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının bugüne kadar maden projelerine karşı gösterdiği mücadelenin bir eseri” dedi.

Sözlerine “Bununla birlikte, hepimizi sevindiren bu gelişme bile bölgedeki maden tehdidinin tamamen ortadan kalktığını göstermiyor” ifadesini de ekleyen Ataç, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Kaz Dağları başta olmak üzere Çanakkale’de yaşam zaman kazandı. TEMA Vakfı olarak 2019 yılında hazırladığımız ‘’Kaz Dağları Yöresinde Madencilik’ raporuna göre yörenin yüzde 79’u madenlere ruhsatlıydı. Ruhsatların hayata geçmesiyle Kaz Dağları doğası, tarımsal üretimi ve kültürel değerleriyle yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalacak.

Bu tehdide karşı Kaz Dağları’nın doğal, tarımsal ve kültürel değerleriyle koruma altına alınmasını ve maden ruhsatlarının iptal edilmesini talep ediyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.