Köşe Yazıları

Türkiye’de 18, Dünyada +900 etkinlikle #İklimİçinSesVer’dik! – Efe Baysal

0

İnanılmaz bir hafta sonuydu! Dünyanın dört bir yanında 7 kıtada (evet, Antartika da bile etkinlik vardı!), 95 ülkede 900’ün üzerinde İklim İçin Ses Ver etkinlğinde binlerce insan bir araya geldi, iklim krizine karşı kentlerimiz için, gezegenimiz için mücadelenin sesini yükseltti!

Akçakoca

Etkinlik gününü ilk duyurduğumuz günden itibaren “İklim hareketinin sesi yerelden yükselir” dedik ve çağrımız Türkiye’de Alakır’dan İstanbul’a, Kırklareli’nden Adana’ya 18 farklı noktada yankılandı. Bugün ise Ankara’da bir forum gerçekleşirken Arhavili atmacalar dayanışma videolarını ilettiler. Fotoğrafları, videoları, dayanışma mesajlarını görmenin, iklim krizine karşı harekete geçmeye hazır insanların enerjisine şahitlik etmenin bende yarattığı heyecanı ve hissi tarif etmek zor.

Kalamış

Kaş, Sarıyer, Alakır, Bursa, Odunpazarı, Kadıköy, Ankara, Çanakkale, Altınoluk, Seferihisar, Adana, Kırklareli, Tepebaşı, Ayvalık, Düzce, Kastamonu, Ankara ve Arhavi’den gördüklerim iklim krizine karşı bir araya gelen, birbirine dokunan, harekete geçmeye hazır ve değişimi talep eden insanlardan yayılan umuttu. Biliyoruz, değişim ancak tabandan yükselirse gerçekleşecek ve biz de enerjiyi üretme ve tüketme pratiklerimizde değişim; karar alıcılarımızın iklim krizine karşı politikalarında değişim; enerjide adil geçiş yoluyla topluluklarımızda değişim talep ediyoruz! İklimi değil, sistemi değiştir!

Aslında fotoğraflar tüm hikayeyi anlatıyorlar:

Daha fazla fotoğrafa buradan ulaşabilirsin.

8 Eylül etkinlik gününde Kalamış Parkı’ndaydım. Kadıköy İklim Elçileri’nin gözlerindeki heyecana, yüreklerindeki değişim arzusuna şahitlik ettim. #İklimİçinSesVer’in sadece bir ilk adım olduğunda onlar da hem fikir, mesajları net:

Peki şimdi ne olacak? Bu tamamen sana kalmış durumda. Ancak yerelde atılacak ilk adım, sokağında, mahallende bir araya geliş, iklim krizine karşı mücadele için önemli bir basamağı oluşturuyor. Unutma! İklim hareketinin sesi yerelden yükselir ve o sesi yükseltmek için kendi topluluklarımızda harekete geçmemiz gerekiyor! Yerel yönetimlerimize iklim dostu kentleri inşa etmeleri için zorlamalı, iyi örnekleri çoğaltmalıyız. Diğer yandan karar alıcıları havayı, suyu, toprağı kirletmeyecek, yaşamı ve toplulukları zehirlemeyecek enerji çözümlerine yöneltmemiz yaşam için, geleceğimiz için, gezegenimiz için elzem.

Yerel yönetimler demişken, eğer hala görmediysen, kentlerimiz ve iklim krizi konusunda hazırladığımız sayfaya göz atabilirsin. Durumun aciliyetini gösteren sayfamızın altında yerel yönetimine Bilgi Edinme Hakkı Yolu’yla sorabileceğin bir dilekçe örneği de mevcut. Bu dilekçeyle Paris İklim Anlaşması hedeflerine de uyacak şekilde belediyenin İklim Eylem Planı olup olmadığını sorabilirsin. Belki de dilekçeyi çoğaltıp dostlarınla, komşularınla belediyene başvurarak bir ilk adım atabilirsin.

Eminim ki fosilsiz bir gelecek için bir arada olmaya devam edeceğiz. Bu arada şayet bir kampanya veya bir etkinlik gerçekleştirmeye karar verirsen bize her zaman ulaşabilirsin. Haftasonunda gerçekleşen #İklimİçinSesVer’de olduğu gibi bu mücadelede birlikteyiz.

Hamiş: Bu haftasonu hakkında hislerimi tarif etmem zor demiştim. Bu yazının sonunda şimdi galiba nasıl tarif edeceğimi biliyorum. Minnet doluyum. Dört bir yandan yükselen sesler sayesinde, adil, yaşanılabilir bir dünya hayalimizin ulaşılamaz olmadığını bir kez daha gördüm. En büyük müştereğimiz iklim için her attığımız adımda; kentlerimiz, geleceğimiz, gezegenimiz için her kolektif bir araya gelişte zihnimizde ve kalbimizde o gelecek şekilleniyor.

Bir arada olmaktan onur duyuyorum. Teşekkür ederim.

Dayanışmayla,

 

 

Efe Baysal

350 Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.