Doğa

Kaş’ta HES protestosu

0

Kaş’ta, Kemer köyü Kıbrıscık deresine kurulması planlanan ‘Kasaba regülatörü ve hidroelektrik santrali’ne karşı çıkan sivil toplum örgütleri ve köylüler, protesto gerçekleştirdiler.

Köylerine santral yapılmasının tarımı olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle köylüler, sivil toplum örgütlerinin desteğiyle eylem yaptılar.

Kemer köyü meydanında toplanan 400 kadar köylüye, Kaş CHP İl Genel Meclisi Üyesi Erol Bozca, Kaş Belediye Başkanı Vekili Birol Engin, Belediye Meclisi Üyesi Hüseyin Keskin, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şubesi Başkanı Hediye Gündüz, Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Eriş ve yönetim kurulu üyeleri, Kaş Esnaf Odası Başkanı Gürol Gülşen, Şoförler Odası Başkanı Mustafa Demirtepe ve Sivil Toplum Örgütleri destek verdiler.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz yaptığı konuşmada, HES’in Gömbe’nin ve Kemer köyünün değil Türkiye’nin sorunu olduğunu söyledi. Türkiye’de enerji ihtiyacının olduğuna dikkati çeken Gündüz, ‘Amaç suların özelleştirilmesi, satılmasıdır. Uçarsu Kaş’ın, Elma Elmalı’nın ve Gömbe’nin hayat damarıdır. Türkiye’yi satılığa çıkarıyorlar’ dedi.

TTKD Kaş Sorumlusu Dr. Munise Ozan da, kurulması düşünülen Kemer köyü Kıbrıscık deresi hidroelektrik santralının bulunduğu sahanın ‘Av Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası’ olarak ayrılan yerlerden biri olduğunu kaydetti. Kendilerine düşen görevin buranın doğal olarak korunması olduğunu işaret eden Ozan şöyle devam etti:

‘Bu bölgede sedir, meşe, ardıç, çam, Sandal, çınar, gibi bitkiler mevcut olup suyun akışı ile doğal denge korunmuş yapılacak değişikliklerle ağaçlar kısmen ve ya tamamen zarar göreceklerdir. Sedir, meşe ve ardıç nadir yetişen korunması gereken ağaçlar grubundadır. Kıbrıs deresinde bulunan dağ keçisi, tavşan, vaşak, kurt, sırtlan, tilki, ayı, yılan, sincap gibi birçok hayvan suyun akımının değişmesi neticesiyle zarar göreceklerdir. Belirtilen hayvanların zarar görmemesi en büyük arzumuz.’

Konuşmaların ardından eylem sona erdi. (Likya Haber)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.