DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Kara mantar hastalığı Ortadoğu’ya da sıçradı: Irak’ta ilk can kaybı

0

Hindistan‘da koronavirüs geçiren insanlarda görülen ve 200’den fazla kişinin ölümüne yol açan kara mantar hastalığına Irak ve Mısır‘da da rastlandı. Irak’ta kara mantar efeksiyonundan ilk ölüm vakası kaydedildi.

Irak’ın güneyindeki Zikar vilayetinin Sağlık Genel Müdürü Saddam et-Tavil, yerel basına yaptığı açıklamada, vilayetin merkezi Nasiriye’de ölen bir kişide kara mantar olarak bilinen mukormikoz enfeksiyonu tespit edildiğini belirtti. Tavil, söz konusu enfeksiyonun, hayatını kaybeden kişinin ölüm belgesinin düzenlenmesi sırasında tespit edildiğini kaydetti.

Sağlık uzmanları, mantarın bağışıklık sistemi zayıf olanlara saldırdığını ifade ederek hastalığın yeni tip korona virüs (Covid-19) ile bağlantılı olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Enfeksiyon Mısır’da da ortaya çıktı. Ülkede görülen vakaların çok az olduğunu kaydeden Mısırlı uzmanlar, kaç vaka olduğuna dair net bir sayı paylaşmadı. Vakaların bazılarının tedavi edildiği belirtildi.

Ölüm oranı yüzde 50

Hindistan’da 12 binden fazla kişide görülen Kara Mantar hastalığı 200’den fazla ölüme yol açmıştı. Sinüsler, beyin ve ciğerleri etkileyebilen “kara mantar” enfeksiyonu, özellikle koronavirüs geçirmiş ve hastalığın tedavisinde steroid kullanılmış diyabet hastalarında ölüme yol açıyor. Nadir görülen hastalıkta ölüm oranı yüzde 50 olarak bildiriliyor, bazı hastalar ise ancak tek gözleri alınırsa iyileşebiliyor.

Yaşanan ortamdaki küflerden kaynaklanan hastalık insandan insana bulaşmıyor. Covid 19 tedavisinde kullanılan steroidlerin hastaları mantar enfeksiyonuna karşı savunmasız bıraktığı sanılıyor

Vakaların solunum desteği için kullanılan oksijendeki kirlilikten kaynaklanıp kaynaklanmadığı ise araştırılıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.