Haber: Ahmet SOYSAL
*
Emekoloji Meclis Girişimi, 26 Kasım Cumartesi İzmir‘de Tepekule Kongre Merkezi‘ndeki Ege Salonunda toplanarak ‘Kapitalizm Doğa ve Emek’ başlıklı panel düzenledi.
Kolaylaştırıcılığını Nazlıcan Demir’in yaptığı panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Alp Ergör, akademisyen Aslı Odman ve Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kamber Saygılı katıldı.
Çok sayıda katılımcının izlediği paneli, son dönemde yaşanan çevre felaketlerinde ve iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlere dikkat çekerek açan kolaylaştırıcı Nazlıcan Demir, iş cinayetleriyle çevre sorunlarının nasıl iç içe geçtiğini anlattı.
Panelistlerden ilk sözü Prof. Dr. Alp Ergör aldı. Sunumunun ilk bölümünde sağlık sosyal belirleyicilerini anlatan Ergör, üretim alanlarındaki kirlilik ile çevre kirliliğini değerlendirirken bütüncül yaklaşılması gerektiğini vurguladı. İşyerinde yaşanan tehlikeli maddelerin işçiler üzerindeki etkisinin çalışma ve sağlık ilişkisinin birbirinden ayrılamayacağının altını çizen Ergör, ‘İşyerinde tehlikeli atıklara maruz kalan işçinin hem kendisinde hem ailesinde hem de yaşadığı çevreyi etkiliyor. Bu etki çalışma yaşamının çevresel etkisi olarak karşımıza çıkıyor. Bu etki yaşanan alanı sararak, çevrede yaşayanları, suyu, havayı ve toprağı direk etkiliyor. Çevreyi kirlettiğimizde bundan herkes etkilenecektir. Çevre kirliliği konusunda müdahale için zaman kaybediyoruz” diye konuştu.
Çevre krizinden ilk etkilenecek olanlar, işçiler
Sunumunda Wegman’ın bir yayınına da atıfta bulunan Ergör ‘işçiler iklim değişikliğinin kanaryalarıdır’ dedi ve çevre krizinden ilk etkilenecek olanların işçiler olduğunu vurguladı.
Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kamber Saygılı da konuşmasında emek ve ekoloji arasındaki bağı vurguladı ve iş cinayetlerinin altını çizdi. Saygılı, Aliağa’da tersanelerde çalışan işçilerin büyük bir bölümünün kanserden yaşamını yitirdiğini, işçilerin kendi iş güvenliği ekipmanlarını kendilerinin temin etmek zorunda kaldığını vurguladı ve emek ile çevre mücadelesini birbirinden ayrılmaması gerektiğini vurguladı.
Panele online bağlantı ile İstanbul’dan katılan akademisyen Aslı Odman ise konuşmasına iş ve halk sağlığının birbirinden koparılamayacağını belirterek başladı. Odman, 2019-2021 işçi cinayetlerini İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) olarak belgelendirmeye çalıştıklarını da belirtti.
Odman, “İşçinin ekolojik yıkımı, iş cinayetlerini belgeleme mücadelesi, emekoloji mücadelelerinin ana manivelasıdır” dedi. Kentsel dönüşüm ve deprem sonrasındaki asbest sorununa da değinen Odman, “Asbestli üretim yapmış depo, tersane, fabrikalardaki çalışan işçilerin ve bu binaların yıkımı sırasında çevrede yaşayanların durumu ülkemizin dört bir yanını saran bir sorundur” ifadelerini kullandı.
Toplantının forum bölümünde katılımcıların tamamı, çevre sorunlarıyla iş cinayetlerinin iç içe geçtiğini vurgulayarak çevre ve iş sağlığı mücadelesini ortaklaştıracak Emekoloji Meclisi’nin oluşturulmasına destek verdi.
Bugüne kadar çevre mücadelesinin eksik ayağı emekçilerin desteğiydi. Hatta patronlar işçileri çevre hareketlerine destek vermeleri halinde işten çıkartmakla tehdit ettikleri gibi Yatağan’da, Bergama’da, Aliağa’da örneklerini yaşadığımız gibi çevre hareketlerini kaba güç ile sindirmek için kullanmaya da çalışmıştı. Gelinen noktada ise artık iş ve çevre sağlığının ayrılmaz bir bütün olduğu; ekoloji ve emek mücadelesinin ortaklaşması gereği ortaya çıktı. Emekoloji Meclisi bu ortaklaşmanın sonucu doğuyor. Gelecek günlerde meclisin ilk çalışmalarını izleyeceğiz.