Kapadokya’dan İklim için Ses Ver’meye davet var!

İklim değişikliğinin sebeplerinden fosil yakıtlara karşı dünyanın dört bir yanındaki yerel topluluklarla birlikte mücadele eden 350.org aktivistleri Kapadokya’da balondan açtıkları pankartta 8 Eylül’de herkesi iklim için ses vermeye davet ettiler.

Gün geçtikçe derinleşen iklim krizine karşı başta yerel yönetimler olmak üzere karar alıcıları somut taahhütler vermeye çağıracak Rise For Climate (İklim için Ses Ver) Küresel Etkinlik Günü 8 Eylül’de gerçekleşecek. 350.org Türkiye aktivistleri, Türkiye’den birçok sivil toplum kuruluşunun ve yerel grubun da katılacağı etkinlik gününe çağrı yapmak için, Nevşehir/Kapadokya’dan havalandırdıkları balondan “Geleceğimiz için, Gezegenimiz için, #İklimiçinSesVer” pankartı açtılar.

“İklim Hareketinin Sesi Yerelden Yükselir”

Balondan pankart açma eylemi hakkında konuşan 350.org Türkiye temsilcisi Efe Baysal, Kapadokya’yı hem Anadolu’nun kalbinde yer almasından hem de güneş enerjisi potansiyelinden dolayı seçtiklerini belirtti ve amaçlarının siyaset yapıcılara net bir mesaj göndermek olduğunu söyledi.

Türkiye’nin bir an önce fosil yakıtları terk etmesi gerektiğini söyleyen Baysal, adil geçiş yoluyla enerji dönüşümünün başlatılması gerektiğini vurguladı. Baysal sözlerini şöyle bitirdi:

“İklim krizi kendini sellerle, aşırı sıcaklarla, orman yangınlarıyla, ani hava değişimleriyle her geçen gün daha fazla hissettiriyor. Önümüzde iki yol var; ya umursamayacağız ve gelecek nesillere kabarık bir iklim faturası ve yaşamın gün geçtikçe zorlaştığı bir dünya bırakacağız ya da gökyüzüne yükselen pankartımızda yazdığı gibi geleceğimiz için, gezegenimiz için iklim için ses vereceğiz. Bu sebeple, 8 Eylül’de gerçekleşecek Küresel Etkinlik Günü’nü önemsiyor ve başta yerel yönetimler olmak üzere herkesi iklim hareketinin sesini yükseltmeye davet ediyoruz.”

8 Eylül’de ne olacak?

Küresel ısınmayı 1,5 – 2 derece sınırında tutmayı hedefleyen Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerine ulaşabilmek için yerel yönetimleri iklim taahhütlerinde bulunmaya davet edecek Küresel İklim Eylem Zirvesi 12 – 14 Eylül’de Kaliforniya’da gerçekleşecek.

Zirveden hemen önce, 8 Eylül’de ABD’den Fiji adalarına çeşitli STK’lar, demokratik kitle örgütleri ve yerel topluluklar yerel yönetimleri bir an önce iklim değişikliğine karşı somut politikalar geliştirmeye davet edecek.

Türkiye’de ise şu ana kadar kesinleşen yedi etkinlik noktası var. İstanbul’da boğazın iki yakası Kadıköy ve Sarıyer’de, Kırklareli’nde, Çanakkale Kazdağları ve Güzelyalı plajında, Antalya – Alakır Vadisi’nde ve Eskişehir – Odunpazarı’nda gün özelinde çeşitli etkinlikler gerçekleşecek.

Küresel Etkinlik Günü kapsamında kendi etkinliğinizi oluşturmak ve daha fazla bilgi almak için www.iklimicinsesver.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR