Doğa MücadelesiManşet

Kapadokya’da peri bacalarının arasındaki yol inşaatına tepkiler büyüyor

0
Fotoğraf: İrfan Tunççelik

Birinci derecede sit alanı olan ve UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Kapadokya‘da milyonlarca yılda oluşmuş peri bacalarının arasından doğal gaz için yol geçirme projesine tepkiler büyüyor.

Yeşil Gazete‘nin yol çalışmasından görüntülerle duyurduğu inşaata dair bugün sanatçı Tarkan, “Kapadokya gibi olağanüstü güzellikte bir doğal ve kültürel değerimizi bile rant için harcayabiliyorlar. İnanılır gibi değil. Bu çalışmalar acilen durmalı ve Kapadokyamıza dokunulmamalı” mesajını paylaştı.

Yurttaşlar sosyal medyada yıkıma #KapdokyayaDokunma etiketi ile tepki gösteriyor.

Nevşehir İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetlerine bağlı ekipler tarafından yaklaşık bir buçuk ay önce başlatılan Göreme-Ortahisar arasında yeni yol yapımı, Kapadokya’nın ortasından geçiyor.

2021 yılında 2 milyon 285 bin kişi, 2022 yılının ilk 5 ayında ise 1 milyon 30 bin 491 yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bölgede devam eden yol çalışması, Göreme Açık Hava Müzesi’nin bulunduğu Zemi Vadisi ile İçeri Dere Vadisi arasındaki Adatepe sırtı boyunca uzanıyor.

Alandan Yeşil Gazete’nin aldığı bilgiye göre çalışma, peribacaları ve kaya oyma yapılarının bulunduğu alana 25 metre, Saklı Kilise‘ye 15 metre mesafede. Yolun Göreme merkeze giriş yaptığı alanda da kaya oyma yapıları, kiliseler, manastırlar, peribacaları bulunuyor.

İki hafta önce tepkiler üzerine durdurulduğu açıklanan yol yapımı 10 Eylül’de yeniden başlatıldı. İş makineleriyle yapılan çalışma bölgedeki peri bacalarına, manastırlara ve tarihi yapılara ciddi ölçüde zarar veriyor.

UNESCO tarafından 1985’den beri koruma altında bulunan Göreme Millî Parkı ve Kapadokya’daki iş makinelerini Yeşil Gazete muhabirlerinden İrfan Tunççelik görüntülemiş ve bölge sakinleri ve uzmanlarla bölge üzerindeki rant baskısını konuşmuştu.

‘Güzel Atlar Ülkesi’ şantiyeye döndü: Kapadokya, züccaciye dükkanına fil girmiş gibi!

You may also like

Comments

Comments are closed.