Kapadokya’da altın madeni açılmak isteniyor: Buranın her taşı altından değerlidir

Bölge halkı tarafından altın madenine karşı yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davanın dilekçesinde ÇED sürecinin de işletilmediği belirtildi.

Kanadalı Centerra Maden Şirketi, Enerji Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü‘nden Nevşehir‘in Avanos ilçesine bağlı Özkonak ve Göynük köylerinde toplam bin 306 hektarı kapsayan alanda altın aramak için resmen ruhsat aldı.

Yöre halkı, ancak şirketin sondaja başlamasıyla durumdan haberdar olabilirken, madenin durdurulması için dava açıldı. Madene karşı da on binlerce itiraz dilekçesi toplandı.

Altın madeni, sadece Kapadokya‘yı değil aynı zamanda Kızılırmak suyunu da tehdit ediyor.

Centerra Maden Şirketi, Kazdağları’ndaki ormanlık alanların yok edilmesinden de sorumluydu.

Cumhurbaşkanlığı’na şikayet

Sözcü‘den Erdoğan Süzer‘in haberine göre, siyanür endişesi yaşayan halk, Cumhurbaşkanlığı’na konuyla ilgili şikayette bulundu.

Ancak, Cumhurbaşkanlığı altın madeninin Kapadokya sınırları içinde yer almadığını iddia etti.

Madenin yapılması planlanan köylerden biri olan Özkonak köyünün Belediye Başkanı AKP’li Abdulkadir Macit de madene karşı çıktı.

Macit, belediyenin araçlarıyla köyün ortasına “Ziyaret Dağı’nda altın arama iptal edilmelidir. Kapadokya’nın her taşı altından değerlidir” afişini astırdı.

Altın madeninin ruhsat sahası Özkonak Beldesi ve Göynük Köyü sınırları içerisinde yer alan biri 900 hektar, diğeri 406 hektarlık olan toplam bin 306 hektarlık alanı kapsayacak.

Dava açıldı

Özkonak Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, yürütmenin durdurulması için Kayseri İdare Mahkemesi‘ne dava açtı.

Dernek davanın dilekçe başlığına ise “Durumun aciliyetine binaen ve çevrenin geri döndürülemez şekilde tahrip edileceği açık olduğundan, savunma alınıncaya kadar ve esastan yürütmenin durdurulması talebimiz vardır” notunu ekledi.

Bölgenin aktif fay hattında olduğu ve ruhsat sahasının Kızılırmak havzasına kadar uzandığı da hatırlatılarak olası bir depremde siyanür havuzunun çatlaması ya da sık yaşanan sel sularının havuza ulaşması halinde Kızılırmak suyuna siyanürün karışabileceğine dair de uyarı yapıldı.

ÇED süreci işletilmedi

Dilekçede ÇED sürecinin de işletilmediği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

ÇED süreci işletilse veya sürecin çevreye etkileri değerlendirilse idi, dava konusu altın arama ruhsatı işleminin tesis edilmesi mümkün değildi. Ancak idarece hukuka aykırı olarak işlem tesis edilmiştir.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR