Doğa MücadelesiManşet

Kapadokya Alan Başkanlığı’ndan ‘dezenformasyon’: ‘UNESCO heyeti’ dedikleri turistik heyetmiş

0

Kapadokya‘da Ortahisar – Göreme arasında, manastırın tam önünde bulunan ve peri bacalarına, manastırlara ve tarihi yapılara ciddi zarar veren yol inşaatına izin vermesi ile gündeme gelen Kapadokya Alan Başkanlığı, turistik gezi amacıyla Kapadokya’da olan Çek Cumhuriyeti’nden bir heyeti, UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) heyeti gibi gösterip kendisine ‘tam not’ aldırdı.

Çeşitli internet sitelerinde yer alan haberlerde “UNESCO heyetinin Kapadokya Alan Başkanlığı’nı ziyaret ettiği” belirtildi ve “UNESCO’dan Kapadokya Alan Başkanlığına tam not”, “UNESCO’dan Alan Başkanlığına övgü” gibi başlıklar atıldı.

Haberlerde, heyetin ağzından “Kapadokya Alan Başkanlığının bürokrasiyi azaltan ve süreçleri hızlandıran çalışma modelinin bölgeye önemli bir katkı sunduğunu ve çalışmalardan çok memnun oldukları” değerlendirmelerine yer verildi.

Evrensel‘den Özer Akdemir, söz konusu ziyareti UNESCO Türkiye Ofisi’ne sorduğunda ise “resmi bir ziyaretinin söz konusu olmadığını, heyetin UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ile bir ilgisinin olmadığı” cevabını aldı.

UNESCO, Özer Akdemir’e şu bilgileri verdi:

“Oradaki heyet UNESCO Milli Komisyon heyeti değil. Onlar Çek Cumhuriyetinden gelen bir heyet. Yani bizim UNESCO Milli Komitesi heyeti orada yer almıyor. O yüzden birazcık yanlış yapılmış bir haber. Yani sanki bizim heyetimiz gitmiş ve onaylamış gibi gözüküyor, öyle değil aslında.

Çek heyetinin, Kapadokya Alan Başkanlığı ziyaretini kendilerinin de dolaylı yoldan öğrendiklerini belirten UNESCO yetkilisi; “Nasıl öyle bir toplantı oldu, nasıl UNESCO heyeti adı altında yayımlandı bu haberler bilmiyorum” diye konuştu.

Akdemir’in konuyla ilgili görüşlerini almak için aradığı Kapadokya Alan Başkanlığı ise “Numaranızı bırakın, size dönelim” yanıtı ile yetindi.

Akdemir ayrıca, Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nden görüştüğü yetkilinin de “Şu anda resmi bir görüşme var, o nedenle sizi yetkili birisiyle görüştüremeyeceğim. Pazartesi arayın” dediğini aktardı.

‣ ‘Güzel Atlar Ülkesi’ şantiyeye döndü: Kapadokya, züccaciye dükkanına fil girmiş gibi!
‣ Kapadokya’da yıkımın boyutu büyüyor

Halkı yanıltmaya çalıştılar

Kapadokya Koruma Grubu Üyesi Mimar Zeynep Çöloğlu şöyle konuştu:

“Bir devlet kurumuna yakışmayacak beyanlarda bulunarak halkımızı yanıltmaya sürekli olarak devam etmektedirler. Basında çıkan “UNESCO Heyetinden Kapadokya Alan Başkanlığına Tam Not” başlığındaki haberin özel olarak yaptırıldığı aşikardır. UNESCO’yu arayıp durumu sorduğumuzda bölgeye Çek Cumhuriyeti’nden yetkililerin turistik amaçla gezmeye gittiklerini, konu ile alakalarının olmadığı ve hatta yetkili üye olmadıklarını öğrendik.”

Basın yoluyla halkın yanıltılmaya çalışıldığını belirten Çöloğlu, “Ancak bunu yaparken bile oldukça amatör davranılmış ve o kadar kendi kendilerini övmüşler ki olayın aslını anlamamak mümkün değil, kılıfına bile hiç uyduramıyorlar. Kapadokya’nın bu kuruma ve yetersiz, hırslı yöneticilerin eline terk edilmiş olması büyük haksızlık. Kapadokya’yı bu kurumdan korumak gerekiyor. Yıllardır arkeolojik alanlarda, restorasyon çalışmaları yapan bir mimar olarak aldığım eğitim, memleketimde yaşanan bu içler acısı kültür ve doğa katliamlarına karşı durmamı gerektiriyor” dedi.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.