Editörün SeçtikleriEkolojiKanal İstanbulManşet

‘Kanal İstanbul’un imar planı revizyonu projenin asıl amacını ortaya koyuyor’

0
Fotoğraf: Ekoloji Birliği Gençlik Meclisi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul Projesi‘ne ilişkin daha önce askıya çıkarılan imar planı değişikliklerinin güncellemelerle birlikte yeniden onaylanarak askıya çıkarıldığını söyledi.

Kurum açıklamasında 1/100.000, 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli uygulama imar planlarının vatandaşlardan gelen talep ve itirazların değerlendirilmesiyle revize edildiğini söyledi.

Ancak TMMOB İstanbul İl Koordinasyonu Sekreteri Cevahir Akçelik Yeşil Gazete’ye yaptığı değerlendirmede söz konusu revizyonların vatandaşların itirazı ile alakası olmadığını söyledi.

‘Bunun bir rant projesi olduğunu söylüyorduk’

Yapılan değişikliklere ilişkin konuşan Akçelik, “Karadeniz kıyısındaki lojistik merkezi kaldırılmış. Üniversite ve ticaret gelişim merkezi yapılacağı söylenen yerler ise konut alanı olarak değiştirilmiş” bilgisini paylaştı.

Akçelik, “Bu değişiklikler projenin asıl amacını ortaya koyuyor. Biz en başından beri bunun bir rant projesi, emlak projesi olduğunu söylüyorduk. Hükümet ise istihdam ve kalkınma dedikleri şeyleri yavaş yavaş kaldırarak projenin asıl amacına yönelik bir dönüşüm sağlamış” dedi.

Vatandaşın itirazı neydi?

Kurum’un iddia ettiği gibi vatandaşların itirazlarının değerlendirilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Akçelik vatandaşların ve kurumların uzun kuyruklar oluşturarak sundukları itirazların neler olduğunu şu şekilde aktardı:

Temel itiraz şehrin kuzeye doğru genişlemesinin yol açacağı problemlerdi. İnsanlar projenin ormanlık alanların ve su varlıklarının yok edilmesine, deprem açısından oluşacak risklere, şehre yeni bir nüfus yükü oluşturacağını belirtmişti. Kimsenin ticari gelişmeye, üniversiteye itirazı yoktu. Bu tamamen kendilerinin uygun gördüğü bir değişiklik.”

Daha önce askıya çıkan imar planı değişikliklerine yüz binlerce İstanbullu yağmur altında uzun kuyruklar bekleyerek itirazlarını sunmuştu.

Bundan sonraki süreçte ne olacak?

Bakanlık’ın imar planındaki revizyonları onaylayarak askıya çıkarmasıyla birlikte vatandaşların itirazlarını sunması için 30 gün süreleri olacak.

İtiraz dilekçelerinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine sunulabileceğini belirten Akçelik, “Biz de yakın bir zamanda TMMOB olarak örnek bir dilekçe yayınlayacağız” dedi.

İtiraz etmenin hala mümkün olduğunu aktaran Cevahir Akçelik, “Kamuoyunda sanki her şey bitmiş, itiraz edilecek bir şey yokmuş gibi bir algı oluşturulmak isteniyor. Ancak bu söz konusu değil” dedi. Plan askıdan inince de yeniden bir dava açılması mümkün olacak.

27 Mart Cumartesi Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu eylemi Fotoğraf: Fatoş Erdoğan

Eylemler devam ediyor

Öte yandan Kanal İstanbul projesine karşı çıkan birey ve kurumların oluşturduğu Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu da projeye karşı başlattıkları kampanyayı devam ettiriyor.

Son olarak cumartesi günü Kadıköy İskele’de bir araya gelen aktivistler projenin iptal edilmesi taleplerini yinelediler. “Doğa için sanat buluşması” ismi verilen etkinlikte aktivistler “Beton İstanbul’a hayır”, “İstanbul ve doğa ile inatlaşılmaz” yazılı pankartlar açtı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.