Doğa MücadelesiManşetYerel

Kaldırılmayan çöplere insan zinciri: Adana’da ithal çöp istemiyoruz

0

Dünya Çevre Günü‘nde bir araya gelen Ahbap Adana, Adana Tabipler Odası, Adana Barosu, Toplumsal Yaşamın Sesi Derneği ve Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Adana Mimarlar Odası, Adana’da çevreye saçılan ithal çöp yığınlarını protesto etti.

Çöplerin döküldüğü alanlardan biri olan Seyhan Yenidam‘daki su arıtma tesisinde basın açıklaması yapan grup, yol kenarında insan zinciri oluşturarak pankart taşıdı.

Adana’daki çöpler bir haberle geçtiğimiz aylarda yeniden gündeme gelmiş, Ahbap Derneği kurucusu sanatçı Haluk Levent bölgeye giderek tesislerden temizleme sözü almış, geçen sürenin ardından ise yalnızca belediye tarafından kısmi bir temizlik gerçekleştirilmişti.

İlgili haber: Adana’daki çöp aldatmacası bitmiyor: Ne temizlendi ne de temizleme yetiyor
İlgili haber: İthal çöp bertarafında yılan hikayesi: Görünenlerin ‘kabası’ alındı, yenileri yığılıyor, zehri Akdeniz’e dökülüyor

Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz, Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, Adana Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu Başkanı Emin Coşkun ve Komisyon Üyesi Sevda Sevilmiş‘in de katıldığı eylemde AHBAP Derneği sözcüsü, grup adına basın açıklamasını okudu.

Dr. Selahattin Menteş, çöp ithalatının yasaklanmaması durumunda insan ve çevre sağlığının ciddi zarar göreceği uyarısında bulunarak “Artık ithal atık istemiyoruz” dedi ve Türkiye’nin kendi atığını dönüştürmesi gerektiğini söyledi.

Adana Barosu Başkanı Gökayaz konuşmasında çevre hakkının, Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış temel bir insan hakkı olduğuna dikkat çekti:

“Her bireyin temiz su, temiz deniz, temiz toprak ve temiz havaya hakkı vardır. Son dönemde birçok basın açıklaması ve eyleme rağmen şehrimizin ve ülkemizin ithal çöp sorunu devam etmektedir. Çevre sorunlarına ilişkin bireysel ve kurumsal sorumluluklarımızı yerine getirirken, aynı zamanda kalıcı çözümlere ulaşmak için, doğaya, çevreye, tüm doğal yaşama, insan haklarına değer veren adil, demokratik bir toplumsal yaşam mücadelesini kesintisiz sürdüreceğiz.”

Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Sedat Gül ise “Mimarlar olarak insan ihtiyaçlarını temel alan ve doğa ile uyumlu bir yapılaşma ve planlamayı savunurken çevre felaketlerine yol açan girişimlere karşı da çevreci hassasiyetle irade koymaya devam edeceğiz. Son yıllarda Adana’yı Avrupa’nın yasadışı çöp bırakma merkezi haline getiren ithal atık politikasında denetimin artırılmasını ve Adana’nın bereketli topraklarının dünyanın çöplüğü haline gelmesinin önüne geçilmesini istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Seyhan Gölü’nden de çöp çıktı

Aynı gün Adana İl Emniyet Müdürlüğü Su Altı Polis Grup Amirliği’ne bağlı dalgıç polisler, Seyhan Gölü üzerinde bulunan Menderes Adası kıyısında ellerinde çuvallarla göl tabanına daldı.
İçişleri Bakanlığı‘nın açıklamasına göre ekipler göl tabanından araba lastiği, hayalet ağ, plastik ve cam şişe gibi çok sayıda plastik atık çıkardı.

You may also like

Comments

Comments are closed.