Rekabet Kurulu, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın işletme hakkını 40 yıllığına Koç Holding’in bağlı ortaklığı Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş tarafından devralınmasını onayladı.
Geçtiğimiz ay liman için ihale yapılmış ve ihaleye Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş, Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş ve Cey Ortak Girişim Grubu (Ceynak Lojistik ve Ticaret AŞ- Ceyport Terminal Lojistik ve Ticaret AŞ) katılmıştı.
Limanın özelleştirilmesine tepki gösterilmişti
Yat limanının özelleştirilmesiyle ilgili karar 2013’te Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş, bununla birlikte de Kadıköy Belediyesi, mahalle sakinleri ve Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası kararın iptali için Özelleştirme Yüksek Kurulu’na itirazda bulunmasına rağmen itirazlar reddedilmişti.
Danıştay da benzer yönde başvuruları reddederken, son dönemde Kadıköy belediyesi yat limanının özelleştirilmesi yerine kendilerine satılması yönünde kampanya başlatsa da sonuç değişmemişti.
Kadıköy Belediyesi Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini kaydetmişti.
1987 yılında hizmet vermeye başlayan Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı, 7 Mart 2011’de özelleştirme kapsam ve programına alındı.
Limanın 1291’i denizde, 220’si karada olmak üzere toplamda 1511 yat bağlama kapasitesi bulunuyor. Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, Türkiye’nin ikinci, İstanbul’un ise en büyük yat limanı. Liman, İstanbul’un toplam kapasitesinin yüzde 23,8’ini, Türkiye’nin ise yüzde 6’sını temsil ediyor.