Doğa MücadelesiManşetTürkiye

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı için başlatılan hukuki süreç Anayasa Mahkemesi’ne taşınıyor

0

İstanbul Kadıköy‘deki doğal ve arkeolojik sit olan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı‘nın özelleştirilmesine karşı başlatılan hukuki mücadelede yeni bir sürece girildi.

Fenerbahçe Kalamış Dayanışması, “Fenerbahçe, Kalamış Koyu, Kalamış Parkı halkın kullanımına kapanmasın” diyerek konuyu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıma kararı aldı.

Türkiye’nin en büyük yat limanı olan Fenerbahçe- Kalamış Yat Limanı’nda denizin doldurularak büyütülmesi ve buralara otel inşa edilmesi planlanıyordu.

Danıştay reddetmişti

Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve vatandaşların yat limanının imar planlarına ilişkin açtığı karşı davalar Danıştay tarafından reddedilmişti.

Bunun üzerine Fenerbahçe-Kalamış mahallerinde ve bu bölge civarında oturan 32 kişi bireysel başvuru hakkını kullanarak Anayasa’nın 17,56, 57. maddeleri ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi‘nin 8. maddesine istinaden koruma altındaki haklarının ihlal edildiğini gerekçe göstererek AYM’ye başvurdu.

‘ÇED Raporu yok’

Fenerbahçe Kalamış Dayanışması konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada Fenerbahçe- Kalamış Yat Limanı’nın daha da büyütülerek 438 bin metrekareye çıkartılmak istenmesine dikkat çekti ve şunları ifade etti:

Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın 2015 yılında hazırlanan planları, Çevresel Etki değerlendirmesi (ÇED) raporu olmaması nedeniyle iptal edilmişti. 2017 yılında revizyon planı adı altında yapılan planın da ÇED raporu yoktur ama buna rağmen iptal edilmesi yönündeki talebimiz reddedilmiştir. ÇED raporu olmadan bu plan yapılamaz, iptal edilen bir planın da zaten revizyonu olmaz.”

‘İç hukuk yollarını tükettik’

Açıklamada, AYM’ye ilk defa bir kent suçunun taşındığı hatırlatılarak şunlar kaydedildi:

Türkiye’de bir ilke tanıklık ediyoruz. Biz Kadıköy’ü ve doğayı seven yurttaşlar olarak, uygulanması halinde Kalamış’ta telafisi imkansız sonuçlara sebep olacak imar planlarının iptali için bütün iç hukuk yollarını tükettik. Sadece bireysel başvuru hakkının geçerli olduğu AYM’ye de bireysel olarak açtığımız davaların sonuçlarıyla gidiyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.