Hayvan HaklarıManşet

Kafessiz Türkiye’den Çiftlik Hayvanları Günü’nde çağrı: Eziyet gören hayvanlar için ayağa kalkın!

0

Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği’nin Kafessiz Türkiye kampanya direktörü Emre Kaplan, her yıl Mahatma Gandhi’nin doğum gününde kutlanan 2 Ekim Dünya Çiftlik Hayvanları Günü’ne ilişkin açıklama yaptı.

“Endüstriyel hayvancılık, çiftliklerdeki hayvanlar için muazzam acılarla dolu kısa bir yaşamdan başka bir şey vaat etmiyor” diyen Kaplan, Türkiye’de bir yılda, tahminen 100 milyondan fazla hayvanın aşırı kalabalık kafeslerde hayatları boyunca güneş ışığını görmeden, toprağa basamadan eziyet çektiğini söyledi.

Bu eziyetin münferit olmadığını belirten Kaplan şöyle konuştu:

“Türkiyede sokaklarda ve çiftliklerdeki kara hayvanlarının yüzde 95’ini eti ve yumurtası için kullanılan tavuklar oluşturuyor.

Kafes tavukçuluğu, endüstriyel hayvancılık uygulamaları arasında hayvanlara en çok eziyet eden yetiştirme yöntemi. Her yıl dünyada milyarlarca tavuk, yumurta endüstrisinin kârlılığını artırmak için bir A4 kağıdından daha küçük bir alana hapsediliyor ve ömrü boyunca kafesten hiç çıkarılmıyor. Türkiye’de ise yumurta için yetiştirilen 120 milyon tavuktan 100 milyonu kafeslerde tutuluyor.”

Kaplan, “Bu nedenle, bu yıl Dünya Çiftlik Hayvanları Günü’nde sizi hayvanlar için ayağa kalkmak için bize katılmaya çağırıyoruz” dedi.

Dünya Çiftlik Hayvanları Günü

Barışçıl aktivizmi ve insanlığın tüm canlılara saygılı davranması gerektiğine olan inancıyla tanınan ünlü Hintli lider Matatma Gandi’nin doğum tarihi olan 2 Ekim’de, her yıl  kötü muameleye maruz bırakıldığı bilinen hayvanlara saygı ve şiddet içermeyen mesajını yerine getirmek için Dünya Çiftlik Hayvanları Günü kutlanır.

Dünya Çiftlik Hayvanları Günü 1983’ten bu yana, kaybedilen akıl almaz sayıdaki hayatı anmak, bu insanlık dışı çiftçilik uygulamalarına karşı harekete geçmek için var.

Kafessiz Türkiye

Kafessiz Türkiye, yumurtası için yetiştirilen tavukların hapsedildiği zalim ve çağdışı kafes sistemine son verilmesi için Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği tarafından yürütülen bir kampanya. 2018’de üç gönüllünün girişimiyle amatör olarak yola çıkan Kafessiz Türkiye, büyüyüp destek bulmasının ardından 2020’de Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği’ne dönüştü. Derneğin çatısı altında profesyonel bir şekilde yürütülmeye devam eden Kafessiz Türkiye, bugüne kadar yüz binlerce tavuğu etkileyecek kurumsal politika değişikliği yapılmasını sağladı.

Yeryüzündeki en acı verici sorunlardan birinin endüstriyel hayvancılık olduğuna inanan Kafessiz Türkiye, tüm Türkiye’de kafes yumurtacılığının sonlandırılması için çalışıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.