İstanbul SözleşmesiKadınManşetTürkiye

Kadınların öfkesi Kadıköy’ü doldurdu

0
Fotoğraf: Esin İleri

Resmi Gazete‘de dün gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye‘nin, İstanbul Sözleşmesi‘nden ayrılmasına karşı çıkan kadınlar Kadıköy Rıhtım‘da bir araya geldi.

“İstanbul Sözleşmesi Bizim” sloganıyla toplanan binlerce kadın sloganlar eşliğinde tepkilerini dile getirdi ve kararnamenin geri çekilmesini talep etti. Alanda yüzlerce kolluk kuvveti de yer aldı.

Kadınlar hep bir ağızdan “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor”, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Hak, hukuk, adalet” ve “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı.

Fotoğraf: Kadınlar Birlikte Güçlü

‘Kadınların isyanı biter mi sandın?’

Kadınlar tarafından yapılan açıklamada “İstanbul Sözleşmesi hukuksuz bir biçimde feshedilebilir ama o sözleşmeyi yazan kadınların iradesi, dayanışması bitmez. Biter mi sandın? Kadınların isyanı biter mi sandın? Kadınların dayanışması biter mi sandın? Yaşasın kadın dayanışması” ifadeleri kullanıldı.

Yapılan açıklamada “Bir gece yarısı kararnameyle tek bir adamın kararıyla meclise biz kadınlara LGBTİ+’lara sormadan feshedilmeye çalışılıyor. Eşit yaşama kartınıza engel olamazlar ama yaptıkları İbrahim Zarrap gibi kadınları sokak ortasında dövenlerin sırtını sıvazlamaktır. Kadınlara Şiddete uğradığınızda çay ikram edin’ demektir. Kadınlara ‘Boşanmayın’ demektir” denildi.

‘Hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz’

Kadınların bu kararnameyi kabul etmedikleri belirtilen açıklamada “Hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz. Eşit yaşamaktan vazgeçmiyoruz. Cinselliğimizden, emeğimizden, gecelerden, sokaklardan, meydanlardan parklarımıza sahip çıkmaktan, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“Bir kadının adını gördüğümüzde nasıl öldürüldü diye düşünmekten sıkıldık” denilen açıklamada “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” ifadeleri kullanıldı. Açıklamanın ardından öldürülen kadınların isimleri okundu ve kadınlar her bir kadın için “burada” diyerek cevap verdi.

Meclis’te onaylandı, ‘tek adam’ kaldırdı

Basın açıklamasını İstanbul Sözleşmesini Uygula Platformu adına Tuğçe Canbolat okudu. Canbolat yaptığı konuşmada “İstanbul Sözleşmesi’ne karşı yürütülen kadın düşmanı, dinci ve muhafazakar kampanyalar sonuç verdi ve dün gece yarisi Cumhurbaşkanı kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldığı ilan edildi. 2011 yılında mecliste onaylanan sözleşme ‘tek adam’ kararıyla kaldırıldı” dedi.

Açıklamada “Bir sonraki kadın cinayetinde ortalıkta ikiyüzlü açıklamalar yaparak, cezasızlığın kol gezdiği bir ülkede, ağır ceza getireceğiz safsataları ile kamuoyunu yatıştırmaya çalışacaklar. Biz ise diyoruz ki şiddete maruz kalan, öldürülen her kadının, fail kadar suçlusu, devlettir” ifadeleri kullanıldı.

Fotoğraf: Mor Çatı

‘Çıkma kararını tanımıyoruz’

İstanbul Sözleşmesi’nin kadınların yıllar süren mücadelesi sonucu yazıldığı belirtilen açıklamada “Çıkma kararını asla tanımıyoruz! Bir grup adamın sözünün, tek adamının kararının kadınlar tarafında hükmü
yoktur! Istanbul Sözleşmesi gerektiği gibi uygulanana, erkek şiddeti son bulana kadar mücadelemiz devam edecek” denildi.

Kadınlar basın açıklamasının ve sloganların ardından Kadıköy‘ün ara sokaklarında yürümek için harekete geçti. Polisin pandemi için dikkatli olunması gerektiğine dair anonsalarına kadınlar yuhalayarak yanıt verdi.

Yürüyüş sırasında kadınlar “Ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” ve “Kadınlar artık susmayacaklar” sloganları atmaya devam etti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.