İstanbul SözleşmesiKadınTürkiye

Kadınların isyani dinmiyor: Rizeli kadınlardan Erdoğan posteri altında İstanbul Sözleşmesi protestosu

0

Haber: Gençağa Karafazlı/Hüseyin Altun

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasına yönelik kadınların tepkisi ve isyanı sürüyor. Rizeli kadınlar, kent meydanına asılan Erdoğan’ın dev posteri altında düzenledikleri protesto eyleminde ‘Tek adamın aldığı kararı tanımıyoruz’ dedi. 

Rize’nin ilçelerinden gelerek Merkez’deki Atatürk Meydanı’nda toplanan kadınlar adına basın açıklamasını CHP Rize İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Tavukçuoğlu Ardal okudu. 

“Artık sokaklarda korunacak kadınlar, evde şiddet gören kadınlar ve çocuklar. Kadın cinayetleri yok mu? diye soran Ardal şunları söyledi: 

“İstanbul Sözleşmesi kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi sözleşmesidir. 45 ülke bu sözleşmenin imzacısıdır. 34 ülke sözleşmeyi onaylamıştır ve bu sözleşme ülkelerde yürürlüktedir. Sözleşmeyi 2011 tarihinde onaylayan ilk ülkeyiz. Sözleşme sadece kadını korumayı hedeflememektedir. Aynı zamanda şiddeti oluşmadan önlemek için de politikalar üretilmesini sağlamaktadır.

Bütüncül bir anlayışla şiddetin her türünden kadın ve çocukları korumaktadır. Şiddete ceza yaptırım uygulamaktadır.

Peki ne oldu da yazımına öncülük ettiğimiz ilk imzacı olduğumuz sözleşmeyi feshetmek için yola çıktık? Artık sokaklarda korunacak kadınlar, evde şiddet gören kadınlar ve çocuklar. Kadın cinayetleri yok mu? Ya da artık devlet bu coğrafyada yaşayan kadınları ve çocukları gözden mi çıkardı?

Sözleşme söylendiği gibi ne aile birliğini bozmaktadır. Ne de farklı cinsel yönelimlere teşvik etmektedir. Sözleşme sadece ve sadece insan haklarını ve insan onurunu korumaktadır. Gelenek örf ve adet bahane edilerek kadınların ve çocukların maruz kaldıkları şiddetin meşrulaştırılmasının önüne geçmektedir. Sözleşme biz kadınların yaşam haklarını savunmaktadır.”

Türkiye’de sadece 2020 yılında 300 kadın cinayeti işlendiğine dikkat çeken Ardal, 170 kadının şüpheli biçimde öldüğünü, devletin ise bu cinayetlerin önüne geçemediğini vurguladı:

“Rize’mizde yine 2020 yılında dört kadın öldürülmüştür. Bu kadınların öldürülmesi canımızı yakmaktadır. Öldürülen kadınların ailelerin yakınlarının canları da daha çok yanmaktadır. Devlet sözleşmeyi ihlal etmiştir kanunun gereklerini yerine getirmemiştir.

Kadınların ölmesine göz yummuştur. Sadece sözleşmenin feshi açıklaması yayınlandığı gün altı kadın öldürülmüştür

Cumhurbaşkanı tarafından yayınlanan İstanbul Sözleşmesi feshi yok hükmündedir. Biz bu kararı tanımıyoruz. Tek adam rejiminin aldığı bu kararı reddediyoruz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır’’

You may also like

Comments

Comments are closed.