Manşet

Kadınlardan ‘Nafakama dokunma’ kampanyası

Yazar:
Yeşil Gazete

Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın Diyanet İşleri Başkanlığı katılımıyla düzenlediği toplantının ardından 8 Şubat’ta Adalet Bakanlığı‘nın hazırladığı taslak, Medeni Yasa‘nın nafaka ve boşanma hakkını düzenleyen maddelerinde değişiklikler öngörüyor.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve TİP Parti Sözüsü Sera Kadıgil ile TBMM’de yaptıkları basın toplantısının ardından, #KadınlarınNafakasınaDokunma ve #ÇocuklarınNafakasınaDokunma etiketleriyle Twitter’da sosyal medya kampanyası başlattı. Kampanyaya destek veren çok sayıda kadın örgütü; çocuk ve yoksulluk nafakasının süreye bağlanması, aile arabuluculuğu zorunluluğu gibi olası değişikliklere, laiklik ve eşitliğe aykırı olduğunu belirterek tepki gösterdi.

‘Kanunda tanımlanan haklar hayati önemdedir’

Kadın Meclisleri paylaştığı açıklamada, “Devlet nafakayı değil; kadınların yoksul bırakıldığı ekonomik eşitsizliği kaldırmakla yükümlüdür” dedi. Açıklamada, 6284 Sayılı Kanun kapsamında geçtiğimiz yıl maddi destek talep eden kaç kadın olduğunun bilinmediği hatırlatılarak, “Hayatını idame ettiremediği için bizi arayan yüzlerce kadından biliyoruz ki, 6284’te tanınmış bir hak olmasına rağmen maddi destek sağlanmıyor” denildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav taslağı, “Medeni Kanun’da tanımlanan haklar, kadınların eşit bir yurttaş olarak yaşaması için yaşamsal önemdedir, kanuna dokunmayın diyoruz, kanunun ilk yayınlandığı 96 yıl önceki halini bile geriye taşınmaya çalışıyorlar” sözleriyle eleştirdi.

Yasa geriye dönük uygulanacak

Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD) de paylaşımında, yasanın geriye dönük uygulanacağının altını çizerek 18 yaşını dolduran çocuklara şu an ödenen nafakaların da kesileceğini hatırlattı.

‘Süreli nafaka’ tasarısını, HDP İstanbul milletvekili Züleyha Gülüm, “Yoksulluk nafakamızı sınırlandırmak bizi aile içi şiddete mahkum etmektir” sözleriyle meclise taşımış; CHP Ankara milletvekili Gamze Taşçıer de taslağı kapsayan 6’ıncı yargı paketiyle ilgili Cumhuriyet Gazetesi’nde eleştirilerini dile getirmişti.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği de “Herkesi, kadın erkek eşitliğinin bir demokrasi meselesi olduğunu dikkate alarak kadını birey olarak gören zihniyetin yerleştirilmesine destek olmaya ve medeni kanunumuza sahip çıkmaya çağırıyoruz” cümleleriyle açıklama yapmıştı.

Kadın hakları örgütleri, Medeni Yasa’nın kabulünün yıldönümü olan 17 Şubat’ta sokakta da eylem yapmıştı.

 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024