KadınManşet

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: Anayasa’yı, yasayı, sözleşmeyi uygula

0

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu yazılı bir açıklama yaparak tüm kentlerde “Anayasa’yı, yasayı, sözleşmeyi uygula” sloganıyla mücadele edeceklerini duyurdu.

Yapılan açıklamada “Siyasi iktidar baştan aşağı hukuksuz kararlar alıyor. Hukuksal açıdan hukuksuz, toplumsal açıdan meşru olmayan kararlar” ifadeleri kullanıldı.

‘Her karşılaştıkları sorunu hukuksuzca çözüyor’

İstabul Sözleşmesi’nden çekilme kararının değerlendirildiği açıklamada “Temel hak ve hürriyetlere ilişkin bir kararı Cumhurbaşkanı’nın alması olanaksızken, kadınlar için temel haklara ilişkin düzenlemeler barındıran İstanbul Sözleşmesi çekilme kararı Resmi Gazete’de yayınlandı” denildi.

İstanbul Sözleşmesi fesih kararının sadece İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili bir karar olmadığı belirtilen açıklamada “Artık siyasi iktidar her karşılaştığı sorunu hukuksuzca Cumhurbaşkanı kararlarıyla, genelgelerle, fiili yasaklarla çözmeye çalışıyor” ifadeleri kullanıldı.

‘Direnenler iktidarın hesaplarını boşa düşürüyor’

“Direnenlerse iktidarın tüm hesaplarını boşa düşürüyor” cümlesinin yer aldığı metinde şu örneklere yer verildi:

Eylemleri valilik kararıyla engellemeye çalıştıklarında karşılarında ‘Anayasa’dan üstün değildir o karar.’ diyenlerle karşılaştılar. Ülkenin dört bir yanında kadınlar, işçiler, gençler her türlü engele rağmen eylemler yaptı.

Pandemi var sokağa çıkmak yasak dediler ‘peki neden işçiler her gün işe gitmek zorunda’ diyenlerle karşılaştılar. ‘Vatandaşa yasak turiste serbest’ uygulamalarıyla kendilerini gülünç duruma düşürdüler.

Sokağa çıkma yasaklarını fırsat bilip İkizdere’ye iş makinelerini sokmaya çalıştılar köylülerin direnişi ile karşılaştılar. ‘Doğamızı hukuksuzca talan edemezsiniz’ dedi orada yaşayanlar.

Alkol satış yasağıyla yaşam tarzına müdahale etmeye kalktılar. Hukuksuz satış yasağını tanımayan ‘hani nerede yazılı karar?’ diye soranlarla karşılaştılar.

Ülkede yaşanan onca hak ihlalinin kimi zaman tek delilini yaratabilen ‘görüntü alma’yı emniyet genelgesiyle yasaklamaya çalıştılar. Anayasal bir hak olan haberleşme hürriyetini emniyet ortadan kaldıramazdı. Yüzlerine gözlerine bulaştırdılar.

‘Mücadelemize güveniyoruz’

Yapılan açıklamada “Bir toplumun, anayasasına, yasasına, sözleşmesine bu kadar sahip çıktığı görülmemiştir. Daha sayabileceğimiz nice Cumhurbaşkanı kararlarının, bakanlık genelgelerinin, valilik, kaymakamlık, il umumi hıfzıssıhha kararlarının Anayasa’nın üstünde olamayacağını tüm toplum kavradı. Bu yüzden kazanımlarımıza ve mücadelemize güveniyoruz” denildi.

Açıklama, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri olarak temel hak ve özgürlüklerimiz için ve tüm toplumun iyiliği için ‘Anayasayı, yasayı, sözleşmeyi uygula’ diyerek tüm illerde mücadele edeceğiz” ifadeleriyle sona erdi.

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.