ManşetUlaşım

Kadıköy’den Paris’e elektrikli scooter’ları toplama kararı

0

Sağladığı mikromobilite avantajları nedeniyle popülerleşen elektrikli scooter’ların İstanbul‘un Kadıköy ilçesinden toplatılması gündeme gelirken, Paris de bu konuda referanduma gideceğini açıkladı. Scooter’larla ilgili Kadıköy Belediyesince yapılan açıklamaların ardından ilçede bugün scooter’ların toplanmasına başlandı.

Kısa mesafeler için uygun ücretli ulaşım sağlaması nedeniyle çok sayıda insanın tercih ettiği elektrikli scooter’lar, doğru park edilmediklerinden ötürü kaldırımlarda yayaların geçişlerine engel teşkil etmeleri nedeniyle birçok vatandaşın tepkisine neden oluyor.

‣ İstanbul’da elektrikli scooter kullanımıyla ilgili yeni düzenlemeler getirildi
‣ Elektrikli scooterlara yasal düzenleme

Koruyucu ekipman kullanmadan mikromobilite araçlarının kullanılması sebebiyle çok sayıda insanın yaralanması güvenlik kaygılarını da beraberinde getiriyor.

‘Düzenleme getirilmezse toplatılacak’

Kadıköy Belediyesi, kaldırımlarda yaya geçişlerine engel teşkil eden araçların toplatılması için adım atılacağını duyurmuştu. Scooter’lar bugün toplanmaya başlandı.

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı toplu taşımaya veya yürümeye alternatif sağlaması nedeniyle tercih edilen scooter’lara ilişkin yaptığı basın açıklamasında şunları aktardı:

“Bizim amacımız bu araçları belli bir düzen altına almak. Yönetmeliğe göre ilçe belediyelerinin scooter’lara müdahale etme şansları yok. Sayısını biz belirlemiyoruz, kullanım şeklini belirlemiyoruz, nereye park edeceklerini belirlemiyoruz ama yaratmış oldukları bütün sorunlarla biz uğraşıyoruz.”

Zabıta Kanunu 6. maddesine göre kaldırım ve başka yerlerde yaya geçişini engelleyen scooter’ları ve diğer araçları toplayacaklarını söyleyen Odabaşı, “Bu tür yaya geçişini engelleyen scooter ve araçların hepsini toplayacağız, depoya kaldıracağız. Sahibi gelecek müracaat edecek” diye ekledi.

Odabaşı şunları söyledi:

“Kişilerin kendi şahsi scooter’larını kullanmalarına sözümüz yok, onlar önlemlerini alıyorlar. Elektrikli scooter’ları kiralayan şirketlerin kontrolsüzlüğüne, yönetmelikte belirtilen sayının kat kat üstünde olmasına, basit bir yazılımla engellenmeleri mümkünken engellenmemelerinedir isyanımız.”

Scooter’larla farkındalık yaratıldığını ancak konunun Avrupa‘da da tartışmalara neden olduğunu hatırlatarak Paris Belediyesi‘nin 2 Nisan’da bu konuda referanduma gideceğini açıkladı.

‘Martı, işbirliğine hazır’

Türkiye‘nin en büyük elektrikli scooter kiralama girişimlerinden biri olan Martı‘nın CEO’su Oğuz Alper Öktem, Twitter‘da yaptığı açıklamada Odabaşı’na yaya öncelikli belediye anlayışı konusunda destek vermeye ve işbirliğine her zaman açık olduklarını aktardı.

Öktem, Kadıköy’de doğmuş bir şirket olarak, ilçeye hizmet etmenin şirket için bir gurur olduğunu söyledi.

Paris, scooter’ları referandumda oylayacak

Öte yandan Fransa’nın başkenti Paris’te mikromobilite araçlarının haftasonları yasaklanması tartışılıyor.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, bu araçların çevre dostu olmadığını söylerken bu hizmeti sağlayan şirketlerin de çalışanlarına iyi davranmadığını belirtiyor. Oysa elektrikle çalışan scooter’lar için gereken enerjinin fosil yakıtlardan elde ediliyor olma ihtimali olsa dahi, scooter’lar fosil yakıtla çalışan otomobillere kıyasla daha çevreci bir alternatif sunuyor.


Paris halkının haftasonları scooter’ların yasaklanması için 2 Nisan’da referanduma gideceğini açıklayan Hidalgo, scooter’lardan memnun olmasa da bu araçların nasıl bir geleceğe sahip olacağını Parislilerin belirleyeceğini, yasaklanmama sonucu çıkarsa insanların kararına saygı duyacağını belirtti.

Avrupa’daki diğer düzenlemeler

Elektrikli scooter’ların park sorunu, diğer birçok Avrupa ülkesinde de düzenlemeye gidilmesine neden oldu.

İspanya, elektrikli scooterların sokaklara park edilmesini tamamen yasaklarken, Danimarka‘nın başkenti Kopenhag‘da bu araçların park edebileceği alanlara kısıtlama getirildi.

Avusturya‘da araçların sadece belirli alanlara park edilmesine izin verilirken, kullanıcılar park kurallarının ihlal etmediklerini kanıtlamak için fotoğraf sunmak zorunda. Paris‘te de araçları uygunsuz bir şekilde park edenlere 35 euro (711 lira) para cezası uygulanıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.