ManşetTürkiyeUlaşım

İstanbul’da elektrikli scooter kullanımıyla ilgili yeni düzenlemeler getirildi

0

İstanbul‘da elektrikli scooter kullanımına getirilen yeni düzenlemeye göre, elektrikli scooterların kaldırımda kullanımları yasaklandı.

Elektrikli scooterlar sadece bisiklet ve taşıt yollarında kullanılabilecek ve 15 yaşını doldurmayan kişiler paylaşımlı elektrikli scooter hizmetini alamayacak.

Yönerge, oy birliğiyle kabul edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreteri Can Akın Çağlar başkanlığında yapılan İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında pandemiyle birlikte kullanımı artan paylaşımlı elektrikli scooterların kullanımına yönelik hazırlanan yönerge teklifi görüşüldü. Yönerge teklifi, oy birliğiyle kabul edildi.

Kabul edilen yönergeye göre, İBB elektrikli scooter hizmeti veren firmaları kayıt altına alarak iki yıllığına lisanslayabilecek.

Yönergeye göre uygulanacak kararlar

15 yaşını doldurmayan kişiler paylaşımlı elektrikli scooter hizmetini alamayacak. Azami hız 25 kilometre olacak, yetkili firmalar belediyeye işgaliye bedeli ödeyecek.

Kaldırımda kullanımı yasaklanan elektrikli scooterlar yalnızca bisiklet ve taşıt yolunda kullanılabilecek. Elektrikli scooterlarla toplu taşıma araçlarına girilemeyecek ve scooterlara birden fazla kişi binemeyecek.

Firmalar, paylaşımlı scooter izni için, faaliyet gösterecekleri ilçeleri, scooter sayı ve durak yerlerini belirleyerek ve UKOME kararı alınmak üzere 15 Haziran-15 Temmuz tarihlerinde İBB’ye başvuruda bulunacak.

Elektrikli scooterlar sadece belediyenin izin verdiği yerlerde park edebilecek.

Fotoğraf: AP

Firmalar, olumsuz hava koşullarında kullanıcılara bilgilendirme yapacak ve gerekirse scooterı kullanıma kapatacak.

Yönergeye göre, yolculuk sonunda kullanıcıya kullanım süresi, kullanım tutarı ile saat ve tarihi yazan fatura kesilmesi zorunlu.

‘İstanbul’da scooterın ne şekilde kullanılacağı belirlendi’

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ulaştırmadan Sorumlu İBB Genel sekreter Yardımcısı Orhan Demir, bu yönergeyle İstanbul’da scooterın ne şekilde, nerelerde kullanılacağı veya kullanılamayacağının belirlendiğini ifade etti:

Daha önceden scooterların kullanıma ilişkin hiçbir yasal düzenleme yoktu. Kaç tane olduğunu, nerelerde kullanılacağı, kimlerin kullanacağı, özelliklerinin ne olacağı, hızları hiçbir konuda bir kanun, yasa, yönetmelik yoktu. Ulaştırma Bakanlığı bir scooter yönetmeliği hazırladı.

Bu yönetmenlik ileride kullanılacak scooterların sayılarını belirlemek, kaç tane şirketin scooter işletebileceği, bunların ilçelere nasıl dağılacağı şeklinde ana esaslar yönetmelikte vardı. Fakat İstanbul’a özel yönerge, İstanbul’un hangi bölgelerinde kullanılabileceği, sayısının ne olacağı UKOME kararına bağlanmıştı. Burada geçen yönerge de aslında İstanbul’da scooterın ne şekilde, nerelerde kullanılacağı veya kullanılamayacağı belirlendi. Hızları belirlendi.”

’30 bin civarında olduğu tahmin ediliyor’

Şu an İstanbul’daki elektrikli scooter sayısının bilinmediğini kaydeden Demir, bu yönergedeki en önemli kısmın denetleyici kuruluşun belli olması olduğunu aktardı:

Şu an İstanbul’da kaç tane scooter olduğunu kimse bilmiyor. İstanbul’da verilebilecek scooter lisansı sayısını belirledik. Ama bundan sonra kimlere verildiği, bu scooterların veri paylaşımı yolu açıldı. Nerden kiralandığı, nereye bırakıldığı, nerelerde kullanıldığında hem Bakanlık hem de İBB görebilecek. En önemli kısmı denetleyici kuruluşun da belli olması. O da belli değildi.

Scooterların düzene gireceğini umuyoruz. Tahmin edilen şu anki sayıyı kimse bilmiyor ama 30 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Bütün dünya örnekleri üç aşağı beş yukarı bu sayıya yakın olarak nüfusa bağlı olarak belirliyor. Bakanlığın çıkardığı yönetmelikte şehirde yaşayan her 200 kişiye bir scooter oranıyla çıkmıştı. Biz de aynı oranı benimsedik. 75 bin scooter İstanbul’da olacak. Scooter işletmek isteyen her bir şirkete bu sayısının en fazla beşte biri verilecek. Başvuruları alırken de şartlar var. Herkes istediği gibi scooter işletemeyecek.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.