Kadıköy İklim Elçileri, Kalamış Parkı’ndan iklim için ses veriyor!

Kadıköy İklim Elçileri aşırı yağışlar, seller, kuraklık, gıda kıtlığı gibi sorunlarla hayatımızın her alanına yansıyan, kentlerimizi tehdit eden ‘küresel ısınma ve iklim değişikliği’ ile mücadele için Kadıköy ‘de toplanacak.

12-14 Eylül’de San Francisco’da düzenlenecek Küresel İklim Eylem Zirvesi öncesinde bir araya gelecek Kadıköy İklim Elçileri 8 Eylül Cumartesi günü ‘İklim için Ses Ver’ (Rise for Climate) sloganıyla Kadıköy Kalamış Parkı’nda saat 15:00-18:00 arasında etkinlik düzenliyor.

Kadıköy’le aynı anda dünyanın dört bir yanında 89 ülkede 748 noktada düzenlenecek etkinliklerin odak noktası Paris İklim Anlaşması hedeflerine ulaşması için yerel yönetimleri iklim konusunda harekete geçirmek olacak. Yerel yönetimlerin iklim krizine karşı somut adımlar atmasının talep edileceği küresel etkinlik gününde Kalamış Parkı’nda yetişkinlere ve çocuklara yönelik farklı atölyeler, perküsyon gösterileri ve panel düzenleniyor. Etkinlikte küresel ısınma ile mücadelenin bireysel ölçekte en önemli sembolü bisikletliler alana bisikletleriyle gelecek. Saat 15:00’te başlayacak etkinlikte iklim çarkı, rüzgar gülü atölyesi, ‘Bedenle Ses Ver’ adıyla beden perküsyonu gibi yetişkinlere ve çocuklara yönelik birbirinden renkli atölyeler yer alacak.

Kadıköy’ün hedefi 2030’da %40 daha az karbon emisyonu

Kadıköy Belediye Meclisi’nde ‘Kadıköy İklim Adaptasyon ve Eylem Planı’nı onaylayarak işe koyulan Kadıköy Belediyesi, bireysel ve yerel ölçekte yapılabilecek değişikliklerle kentin geleceğine katkı sunmayı hedefliyor.

Kadıköy ilçe sera gazı salınımlarının 2030 yılına kadar % 40 oranında azaltılmasını hedefliyor. Belediye hizmet binalarından başlayarak mevcut konutlarda enerji etkin aydınlatma sistemlerinin kullanılması (tasarruflu-LED aydınlatma), ada ölçeğinde enerji sistemlerin oluşturulması, yenilenebilir enerji uygulamalarının arttırılması hedefler arasında yer alıyor. Toplu ulaşım kullanım oranının arttırılması ve elektrikli araç kullanımının yaygınlaştırılması da çözüm yolları arasında. Çünkü ulaşımda bisiklet kullanımının % 2, yayaların ise %5 oranında artışı bile 25.187 ton CO2 azaltım yapılabilmesini sağlıyor.

Kadıköy’ün iklim elçileri

Kadıköy İklim Elçileri, Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün yürüttüğü Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi kapsamında verilen “Katılımcı İklim Değişikliği Eylem Planı Danışma Toplantıları” ile bir araya geldi.

Kadıköy İkim Elçileri, İklim Adaptasyon ve Eylem Planı doğrultusunda, yerel sahiplenmeyi arttırmayı hedeflemekte olup, proje ortağı Türkiye Avrupa Vakfı, Kadıköy Kent Konseyi ve ilgili sivil toplum örgütlerinin desteği ile eğitim, proje ve iletişim konularında oluşturdukları gruplarda çalışmalarını yürütüyor.

İklim İçin Ses Ver etkinlikleri hakkında daha fazla bilgiye  www.iklimicinsesver.org  ve  iklim.kadikoy.bel.tr  web sitelerinden ulaşılabilir.

 

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

Geri dönüşümün davranışsal ekonomisi-2

Türkiye’nin atık yönetim karnesi ciddi anlamda endişe verici. Henüz kendi atıklarımızla ne yapacağımızı yönetemiyorken, Avrupa’nın atıklarının yarısının ülkemize gönderilmesi bu endişeyi daha da derinleştiriyor.

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR