Japonya’da hüküm süren sıcak dalgaları ve nemli hava koşullarının ölümlere neden olması üzerine başkent Tokyo ve çevresinde “soğutma barınakları” kuruldu.
Yetkililer de Çevre Bakanlığı‘nın en üst düzeyde ‘tehlike’ uyarısı yapması üzerine insanları fiziksel aktivitelerden kaçınmaya çağırdı.
Japon medyası çok sayıda insanın sıcak çarpması nedeniyle hastanelerde tedavi gördüğünü ve bazılarının bu nedenle hayatını kaybettiğini bildiriyor.
Ülkenin ısı çarpmasına karşı daha savunmasız olan büyük yaşlı nüfusunun refahı konusunda özellikle endişe duyuluyor. İtfaiye ve afet yönetim ajansı, haziran ayının son haftasında ısı çarpması nedeniyle hastaneye kaldırılan 2.276 kişiden yarısından fazlasının 65 yaş üstü olduğunu açıklamıştı.
Küçük çocuklar da risk altında. Bu ay, Kyoto’da dokuz çocuk, okul gezisi sırasında sıcak çarpması belirtileri görülmesinin ardından tedavi altına alındı.
Son günlerde ise hava durumuyla ilişkili en az dört ölüm bildirildi: Çimleri biçtikten sonra evinde ölü bulunan 70’li yaşlarda bir kişiyle ve güneybatı Fukuoka bölgesinde bir tarlada, etrafı havlu ve su şişeleriyle çevrili bulunan bir adamın ölü bulunmasının ardından, Japon medyası 90’lı yaşlarda bir kadının evde bayıldıktan sonra öldüğünü, 83 yaşında bir kadının ise dışarıda çalıştıktan hemen sonra yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Kamu yayıncısı NHK Tokyo’da Pazar günü 198 kişinin sıcak çarpması şüphesiyle hastaneye kaldırıldığını söyledi.
Kurumlardan uyarı üzerine uyarı
Japonya Meteoroloji Kurumu, ülkenin 47 ilinden 26’sı için sıcak çarpması uyarısı yayımladı. Kurum, vatandaşlara, kesinlikle gerekli olmadıkça dışarı çıkmamaları, gündüz ve gece klimalarını kullanmaları ve bol su içmeleri çağrısında bulundu.
Yetkililer de ülke yeni bir sıcak hava dalgasının pençesindeyken, pazar günü sıcaklığın bu yıl ilk kez 40 dereceye ulaşmasının ardından aşırı sıcaklık uyarısı yaptı.
Japonya’nın orta kesimindeki Shizuoka‘da pazartesi günü sıcaklık 40 santigrat derece olarak ölçülürken, 244 başka yerde resmi olarak “aşırı sıcak” olarak kabul edilen 35 santigrat derece veya üzerine çıktı. Japan Times‘a göre, Shizuoka’da ölçülen sıcaklık, kayıtların tutulmaya başlandığı 1940 yılından bu yana şehirdeki en yüksek sıcaklık oldu.
Meteoroloji kurumu, bu yılın başlarında sıcaklıkların bu yaz yine ortalamanın üzerinde, hatta geçen yaz rekor sıcaklıklarını bile geçeceği uyarısında bulunmuştu.
Elektrik talebi artışına karşı önlemler alınıyor
Genellikle klimalarla donatılmış toplum merkezleri veya kütüphaneler gibi tesislere kurulan soğutma barınakları, bu yıl yerel yönetimlerin insanları aşırı sıcaklardan koruma planının bir parçası olarak hayata geçiriliyor.
Başkentin popüler bir turistik noktası olan Tokyo Kulesi’ndeki “soğutma sığınağına” başvuran 60 yaşındaki Hisako Ichiuji, ülkede hakim olan sıcak dalgasıyla ilgili “Hayati tehlike arz eden bir acil durum. Geçmişte sıcaklıklar böyle değildi. Bence kendimizi susuz bırakmamak ve böyle bir tesiste barınmak önemli” diyor.
Soğutma barınaklarına talep arttıkça Japonya’nın en büyük elektrik tedarikçisi JERA, sıcaklarla mücadele edenlere yardımcı olmak için bazı santrallerde üretimi artırdı, bakım için durdurduğu bazılarını da geri çekti. Tokyo’nun başlıca elektrik tedarikçisi olan TEPCO da beklenen talep artışına hazırlıklı olmak için başka bir elektrik şirketinden elektrik satın almak zorunda kaldı.
Ticaret Bakanı Ken Saito, salı günü hükümetin durumu “acil bir duyguyla” izlediğini ve istikrarlı elektrik tedarikini sağlamak için her türlü adımı atacağını söyledi.
Tarım Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre de tarım ve balıkçılık sektörleri artan sıcaklıkların pirinç gibi temel gıdaların kalitesini etkilediğini ve yoğun şekilde avlanan somon gibi bazı balıkların sayısını azalttığını belirtiyor.
Aşırı sıcağa bağlı ölümler altı kat arttı
Japan Times‘ın aktardığı Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre, 1995 ile 1999 yılları arasında sıcak çarpmasıyla ilişkili ölümlerin sayısı yılda ortalama 201 kişiden, 2018 ile 2022 yılları arasında ortalama 1.295’e yükseldi. Gazetenin aktardığı verilere göre, ölenlerin yüzde 80 ila 90’ı 65 yaşın üzerinde.
Japonya’da kaydedilen en yüksek sıcaklık, 17 Ağustos 2020’de Hamamatsu‘nun merkezinde ve 23 Temmuz 2018’de Tokyo’nun kuzeybatısındaki Kumagaya’da 41,1°C olarak ölçüldü.