İklim KriziManşet

Japonya’da olağanüstü sıcak bir yaz

0

Julian Ryall imzasıyla Deutsche Welle’de çıkan haberi, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Hakan Gözlüklü‘nün çevirisiyle sunuyoruz.

***

Kanada’da seller ve ABD’de yakıcı sıcaklıklar : Hava döngüleri bozulmuş durumda. Benzer bir gelişme Japonya’da da yaşanmakta, binlerce insan kavurucu sıcaklar nedeniyle hastaneye kaldırılıyor.

Misako Ueno küçük bir kızken, yazların güneşli ve nemli olduğunu hatırlıyor, ancak o zamanlar kavurucu sıcaklar ve aşırı nem eş zamanlı değildi diyor. Hep okyanus tarafından gelen rahatlatıcı bir esinti vardı, diyor bu neşeli 70 yaşındaki Yokohama sakini, Kanagawa ve Chiba illerinin arasında daralan Tokyo Körfezinin ağzını işaret ederek. ‘Oysa şimdi bu yön üzerinde birçok büyük yapı ve fabrikalar var, belki de rüzgarların buraya ulaşmasını bunlar önlüyordur.’

100 yıldan önce liman kenti Yokohama’yı işletmelerinin merkezi yapan Batılı tüccarlar, evlerini bugün de ‘The Bluff’ olarak bilinen şehri tepeden gören yamacın tepesine inşa etmişlerdi. Seçilen bu yer onlara limana giren gemileri oturma odalarının pencerelerinden görme imkanı verirken, sıcak yaz aylarında özellikle geceleri okyanustan gelen ılık esintilerinin ulaşmasını sağlıyordu.

Japon Meteoroloji Ajansına göre son 100 yıl içinde Japonya’da ortalama sıcaklık 1,5°C arttı.Bu durum güneş-severlerce hoş karşılansa ve bazılarınca önemsiz görünse bile, artan sıcaklıkların ülkenin birçok bölgesinde olumsuz sonuçları oluyor.

 

Binlerce insan güneş çarpmasından yakınıyor

Yangın ve Afet Yönetim Ajansı, (10.07.2013) Çarşamba günü yayınladığı raporunda Temmuz ayının ilk yedi günü Japonya genelinde 2600 kişinin güneş çarpması nedeniyle hastanelere başvurduğunu açıkladı.Bu insanların çoğu yaşlı insanlardı ve sayı bir önceki hafta tedavi için hastaneye kaldırılan 729 kişinin neredeyse dört katıydı. Yetkililere göre en az üç insan hayatını kaybetti.

Salı günü Japonya’nın merkezindeki Yamashi bölgesinin Koshu kentinde sıcaklık 39 derecenin üstüne çıkarken, ülkede ajansın ölçüm yaptığı 927 noktanın üçte ikisinde sıcaklık 30 derecenin üstünde ölçüldü.

Haziran ölçümlerine göre ülkenin kuzey ve doğu kesimlerinde sıcaklıklar zaten artan ortalamanın 0.9 derece üstünde, batı kesimindeki artışın da 0.7 derece üstünde ölçüldü.

Sorunu büyüten bir diğer durumda normalde ülkeyi zor durumda bırakan Haziran ortasında başlayıp bir ay süren yağmurlu mevsimin bu sene normalden iki ay önce sonlanmış olması.

 

40.9°C’lik rekor

Japonya’da en yüksek sıcaklık 2007 yılında ölçüldü, termometreler Saitama bölgesinde 40.9°C’yi gösterdi, ancak uzmanlar bu rekorun yakında kesinlikle kırılacağına inanıyorlar.

Deutsche Welle’ye açıklamada bulunan Tsukuba Meteoroloji Araştırmaları Enstitüsü’nden Jun Yoshimura, Japonya’da ortalama sıcaklığın uzun dönemde kesinlikle arttığını belirtiyor. ‘Küresel ısınmanın başlıca kaynakları karbondioksit ve diğer sera gazların salımı, ama sıcaklık artışının yereldeki bir başka nedeni de büyük şehirlerde oluşan ısı adası etkisi.’ diyor Yoshimura.

Koshu kentinde sıcaklık yakın zamanda 39°C'nin üstüne çıktı

Büyük şehirlerde geniş beton yüzeylerin ısıyı hapsetmesinin ve araç trafiğinin atmosferi kirletmesi, endüstri faaliyetleri sonucu yada büyük binalardaki havalandırma sistemlerinin ürettiği ilave ısı ile sıcaklığı arttıracak katkı yapmasının ısı adalarının oluşumunu tetiklediğini söylüyor Yoshimura.Japonya’daki büyük şehir yöneticileri karşılaştıkları sorunları kabul ediyorlar ve Tokyo’daki şehir plancıları deniz kıyısından şehir merkezine uzanan daha geniş, ağaç-sıralı caddeler oluşturmaya girişiyorlar. Bunun şehir merkezine ılıman deniz esintilerini getireceğini umuyorlar.

Bazı başka topluluklar yeşil alanların korunması, otobüs-çöp kamyonu gibi belediye araçlarının yeşil enerji ile çalışanlarla değiştirilmesi ve araç sürücülerini park eder durumdayken motorlarını kapatmalarını zorlayacak katı düzenlemelerin oluşturulmasını talep ediyorlar.

 

‘Gerilla yağmur’

Kentleşme sırasıyla bazı yerel hava örüntüleri yaratıyor. Japonya’da ‘gerilla yağmur’ olarak bilinen yeni bir durum, küçük alanlarda sel oluşturacak kısa yağmur geçişleri gibi. Yükselen sıcaklıkların sonucu sık rastlanılan bir başka durumsa gök gürültü fırtınalar.Pazartesi günü Tokyo, Kita Ward’daki Arakawa nehri yakınlarında yıldırım düşmesi sonucu bir kişi hayatını kaybederken iki erkek ve bir kadın yaralandılar.

Hükümet yetkilileri yağmur sezonun erken bitmesi sonucu Tokyo ve Kanto bölgesine su sağlayan rezervlerin tam dolu olmadıklarını belirtiyor ve yazın ilerleyen günlerinde su kesintilerinin yaşanabileceği yönünde uyarılarda bulunuyorlar. Yetkililer Tone Nehri üzerindeki sekiz barajın toplam su rezervinin ortalama seviyenin %75’i kadar olduğunu belirtiyorlar.

2013 yazının Japonya’daki kaydedilmiş en sıcak yaz olması, ülkenin enerji üretimi üzerinde de yoğun baskılar oluşturacak.

Mart 2011 depreminde Fukushima Dai-Ichi nükleer reaktöründe meydana gelen felaket neticesiyle ülkedeki 50 nükleer reaktörden ikisi dışındakiler halen çalışmıyor. Bu dönemde enerji üretimindeki azalmayı karşılayabilmek için fosil yakıt ithali arttı.

 

Yoshimura ortalama sıcaklığın Japonya'da arttığını söylüyor

 

Hükümet ev sakinlerinden talebin doruk noktasına ulaştığı öğle sonrası saatleri haricinde ev aletleri kullanmaktan kaçınmaları ricasında bulunurken, firmaları işyerlerinin havalandırma sistemi minimum sıcaklık değerlerini bir kaç derece arttırmaya sevk ediyor, devlet çalışanlarını ‘Cool Biz’ kampanyası doğrultusunda takım elbise ve kravattan oluşan resmi kıyafetten ziyade daha rahat giyinmeye teşvik ediyor.

 

Yeşil Gazete için çeviren: Hakan Gözlüklü

Haberin özgün hali (ingilizce) için…

(Deutsche Welle, Yeşil Gazete)

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.