DünyaManşet

Japonya’da 7.6 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

0

Japonya‘nın merkezinde bulunan Noto Yarımadası’ndaki Ishıkawa bölgesinde 7.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA) tarafından yapılan açıklamada, “Tsunami uyarısı yapılmıştır. Lütfen derhal bölgeyi tahliye edin” denildi. Bölgede yaşayanlardan sığınak bulmaları ve yüksek bölgelere gitmeleri istendi.

Tsunami uyarısı yapılan kıyı bölgeleri, Ishikawa, Niigata ve Toyama. Bölgedeki Wajima Limanı‘na 1,2 metrelik tsunami ulaştı.

Depremin ardından binlerce evin elektriği kesildi ve etkilenen bölgeye uçuşlar ve demiryolu hizmetleri aksadı. Yerel yönetimler ve itfaiye teşkilatlarına göre Ishikawa’nın bazı bölgelerinde çok sayıda ev çöktü, bazılarında yangın çıktı.

Depremde bazı konutların çöktüğü ve enkaz altında kalanların olduğu açıklandı. Japonya Kabine Genel Sekreteri Yoshimasa Hayashi basına yaptığı açıklamada enkaz altında en az altı kişinin olduğunu söyledi.

Çöken binalara ilişkin çok sayıda bildirim olduğunu belirten Hayashi, yetkililerin hasarla ilgili bilgi toplamaya devam ettiğini vurguladı.

Kamu yayıncısı NHK’nin bildirdiğine göre, 7,6 büyüklüğündeki deprem, Japonya Denizi kıyılarının bazı kısımlarında yaklaşık 1 metrelik dalgaları tetikledi.

Yetkililer, bölge halkına yönelik uyarısında, olası bir trajedinin önüne geçmek için durumun ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

Şu ana kadar depremin neden olduğu can kaybı veya yaralanma hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.

Artçı depremler devam ediyor

USGS’de yer alan verilere göre Noto yarımadasında meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından 6.2, 5.2, 5.4 ve 5.6 büyüklüğünde artçı depremler de meydana geldi. Depremlerin yerin 10 kilometre altında meydana geldiği ifade edildi.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida da vatandaşlara seslenerek, “Bölgede yaşayanlar depremden hemen sonra bir an önce bölgeyi terk edin. Hükümete deprem ve tsunami ile ilgili açık bilgi paylaşılması talimatını verdim. Hasar incelenecek” dedi.

Kishida, vatandaşların güvenliğini sağlamak için hükümete talimat verildiğini de altını çizdi.

Depremden 77 kilometre uzakta nükleer santral

Ülkedeki nükleer santrallerde herhangi bir düzensizlik ya da sorun olup olmadığı kontrol ediliyor. Işikawa Valisi Hiroshi Hase, Noto yarımadasında bulunan Shika Nükleer Santrali’ne ilişkin yaptığı açıklamada, “Tetikte olmaya devam etmemiz gerekecek olsa da şu anda nükleer santrallerle ilgili endişe yaratacak herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Söylentilere ve yanlış bilgilere karşı dikkatli olun dedi.

Ülkenin Nükleer Düzenleme Kurumu, depremin merkez üssüne en yakın konumda bulunan Hokuriku Electric Power‘a ait Shika Nükleer Tesisi’nin  düzenli inceleme için depremden önce iki reaktörünü zaten durdurduğunu ve depremden herhangi bir etki görmediğini söyledi.

Kansai Elektrik Şirketi’nin Ohi ve Fukui eyaletindeki Takahama tesislerinde bulunan beş aktif reaktör de dahil olmak üzere, Japonya Denizi boyunca uzanan nükleer enerji santrallerinde de herhangi bir düzensizliğin doğrulanmadığı açıklandı.

2016 yılında yapılan incelemede Shika nükleer santralinin altında aktif bir fay olup olmadığı araştırılmış; çalışmaların sonucunda olmadığına karar verilmişti.

Bölgedeki ülkeler alarm halinde

Güney Kore Meteoroloji Ajansı ülkenin güney sahillerindeki Gangwon bölgesinde deniz seviyesinin yükselebileceği uyarısı yaptı.

Rusya’dan da bir tsunami uyarısı geldi… Rus yetkililer Sahalin bölgesindeki Vladivostok ve Nakhodka şehirleri için tsunami uyarısında bulundu.  Sahalin Acil Durumlar Bakanlığından yapılan açıklamada, Sahalin’in batı kısımlarının tsunami dalgalarından etkilenebileceği belirtildi.

Belirli alanlarda uyarı sisteminin devreye girdiği aktarılan açıklamada, buralardaki nüfusun güvenli yerlere tahliye edilmeye başlandığı kaydedildi. Tsunami dalgalarının sonuçlarını ortadan kaldıracak araçların hazır olduğu bildirilen açıklamada, “Tatar Boğazı’nın kıyı kesiminde bulunan herkesin derhal kıyıyı terk etmesi ve deniz seviyesinden 30-40 metre yüksekliğe sığınması gerekiyor” ifadelerine yer verildi.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.