EnerjiManşet

Japonya Türkiye’ye nükleer enerji ihracını onaylayacak mı?

0

Japonya’dan nükleer enerji santrali ihracı yarın ülke meclisinde oylamaya sunulacak. Türkiye’ye ihracı da kapsayan önerge Sinop’ta nükleer santralin önünü açan yeni bir adım olabilir; fakat henüz hiçbir şey için geç değil.

sinop_nukleer_santral_istemiyor_h34252

Japonya parlementosundaki en büyük muhalefet grubu olan ve nükleer karşıtı hareketin savunucuları arasında yer alan Demokratik Parti, hükümetin Türkiye ve Arap Emirlikleri’yle imzalaması muhtemel ‘sivil nükleer güç’ işbirliğine destek verdi.

Türkiye ve Japonya arasında nükleer güç teknolojisi ihraç etmeye yönelik işbirliği anlaşması Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edildi. 4 Nisan’da meclisteki Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi’ne sunulacak. Anlaşma aynı zamanda Meclis üyelerine de 4 Nisan’da gönderilebilir; bu durumda anlaşma mecliste 7-11 Nisan tarihleri arasında görüşülecek.

Japonya nükleer güvenliğe katkı sağlar mı?

2030 yılına kadar ülkedeki nükleer enerji santrallerini tasviye etmeyi savunan Demokratik Parti’nin bazı üyeleri öneriye şiddetle karşı çıkmıştı. Fakat NKHK World’ün haberine göre, geçtiğimiz gün gerçekleşen parti toplantısında,  ‘Japonya’dan ihraç edilen nükleer enerji santrallerinin diğer ülkelerdeki nükleer güvenliğe katkı sağlayacağı’ kararına varıldı.

Demokratik Parti üyesi Mitsuru Sakurai, ‘tüm parti üyelerinin karardan memnun olmadığını, fakat şimdiye kadar gerçekleşen görüşmelerde kararın bu yönde olduğunu’ belirtti.

indir (20)

Fukuşima felaketiyle ilgili soru işaretleri devam ederken ve ülkede hala nükleer santraller kapalıyken  Japonya’nın diğer ülkelerdeki nükleer güvenliği nasıl sağlayacağı sorusunun cevabı henüz net değil.

Türkiye’de iki nükleer santral projesinden biri olan Sinop’taki nükleer enerji projesi için Japonya’dan MHI ve Fransa’dan Areva şirketleri talip oldu. Türkiye hükümeti ve Japonya arasında da geçtiğimiz yıl nükleerle ilgili imzalanan anlaşma  Japonya’nın enerji ihracı kararını daha önemli kılıyor.

Türkiye-Japonya arasında imzalanan Sinop nükleer santrali anlaşmasının içeriğini hala görmedik’

Yeşil Gazete’nin görüştüğü ‘Nükleersiz’ platformundan Pınar Demircan, iki gündür NKP’yle birlikte Japonya’daki milletvekillerine anlaşmadan vagzeçilmesi için mail gönderdiklerini vurguladı. Demircan’a göre, ‘nükleere karşı sesimizi her zamankinden çok çıkarmamız gerekiyor.’

indir (21)

Nükleer Karşıtı Platform’dan  (NKPÖzgür Gürbüz ise , onaylanacak anlaşmayla nükleer santral ihracı önünde engel kalmayacak gibi göründüğünü belirterek Türkiye ve Japonya arasında imzalanan anlaşmayı hatırlatıyor: ‘Daha önemlisi, Sinop’taki nükleer santralle ilgili Türkiye ve Japonya arasında bir yıl önce imzalanan bir anlaşma var fakat biz anlaşmanın içeriğini görmedik.’

Gürbüz, Japonya’da nükleer enerji teknoloji ihracına olur çıksa bile Sinop’la ilgili sermaye verecek banka ve kredi gibi süreçlerin daha devam edeceğini belirterek  ‘kararı vereceklerin Japonya veya hükümet değil Sinoplular’ olacağını söylüyor, “Sinop bu yerel seçimde de nükleere hayır diyen belediye başkanını seçti, bu da bize Sinopluların fikrini gösteriyor’

(Gözde Kazaz /Yeşil gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.