Japonya Nükleer Denetleme Kurumu’ndan Fukuşima’da acil durum açıklaması

Japonya’da nükleer enerji yetkilileri, kapatılan Fukuşima Nükleer Santralı’nın, biriken radyoaktif yeraltı suyu nedeniyle yeni bir acil durumla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Nükleer Denetleme Kurumu, yeraltı sularını kontrol etmek için kurulan bariyerlerde sızıntı olduğunu, bunun da nükleer tesiste biriken radyoaktif suların, Pasifik Okyanusu’na sızmasının hızlanabileceği anlamına geldiğini açıkladı.

TEPCO, ilk kez geçen ay radyoaktif suyun okyanusa sızdığını kabul etmiş ancak eleştirileri reddederek gereken her önlemi aldıklarını söylemişti. Ancak Nükleer Denetleme Kurumu yetkilisi Şinji Kinjo, TEPCO’nun attığı adımların sadece geçici önlemler olduğunu söyledi.

Şinji Kinjo, “TEPCO’nun acil durum ve kriz algısı biraz zayıf. İşte bu nedenle sorunları halletme işini sadece onlara bırakamazsınız. Şu anda bir acil durumla karşı karşıyayız” dedi.

Nükleer Denetleme Kurumu yetkilileri, yeraltı suyundaki sızıntının yeryüzüne ulaşmasından endişeli. Şinji Kinjo, radyoaktif suyun yeryüzüne ulaşması durumunda, çok hızlı yayılabileceği uyarısında bulundu. Japonya’nın Aşahi gazetesi, yeraltı sularının üç hafta içinde yüzeye ulaşabileceği tahmininde bulundu.

Radyoaktif suyun, nükleer santralın reaktörlerini soğutmak için kullanılan 400 ton suyun bir parçası olduğu düşünülüyor. TEPCO, geçen hafta 2011 yılındaki felaketten bu yana toplam 20 ila 40 trilyon bekerel radyoaktif trityumun okyanusa karışmış olabileceğini itiraf etti.

(BBC Türkçe)

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR