EnerjiManşet

Japonya Nükleer Denetleme Kurumu’ndan Fukuşima’da acil durum açıklaması

0

Japonya’da nükleer enerji yetkilileri, kapatılan Fukuşima Nükleer Santralı’nın, biriken radyoaktif yeraltı suyu nedeniyle yeni bir acil durumla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Nükleer Denetleme Kurumu, yeraltı sularını kontrol etmek için kurulan bariyerlerde sızıntı olduğunu, bunun da nükleer tesiste biriken radyoaktif suların, Pasifik Okyanusu’na sızmasının hızlanabileceği anlamına geldiğini açıkladı.

TEPCO, ilk kez geçen ay radyoaktif suyun okyanusa sızdığını kabul etmiş ancak eleştirileri reddederek gereken her önlemi aldıklarını söylemişti. Ancak Nükleer Denetleme Kurumu yetkilisi Şinji Kinjo, TEPCO’nun attığı adımların sadece geçici önlemler olduğunu söyledi.

Şinji Kinjo, “TEPCO’nun acil durum ve kriz algısı biraz zayıf. İşte bu nedenle sorunları halletme işini sadece onlara bırakamazsınız. Şu anda bir acil durumla karşı karşıyayız” dedi.

Nükleer Denetleme Kurumu yetkilileri, yeraltı suyundaki sızıntının yeryüzüne ulaşmasından endişeli. Şinji Kinjo, radyoaktif suyun yeryüzüne ulaşması durumunda, çok hızlı yayılabileceği uyarısında bulundu. Japonya’nın Aşahi gazetesi, yeraltı sularının üç hafta içinde yüzeye ulaşabileceği tahmininde bulundu.

Radyoaktif suyun, nükleer santralın reaktörlerini soğutmak için kullanılan 400 ton suyun bir parçası olduğu düşünülüyor. TEPCO, geçen hafta 2011 yılındaki felaketten bu yana toplam 20 ila 40 trilyon bekerel radyoaktif trityumun okyanusa karışmış olabileceğini itiraf etti.

(BBC Türkçe)

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.