EkolojiManşet

Japonya kazanın seviyesini yükseltti

0

Japonya Nükleer ve Sanayi Güvenlik Ajansı, bir haftayı aşkın süredir Fukuşima’da devam eden nükleer kazaları uluslararası radyoaktif olay skalasında 5’e yükseltti. Sebep olarak yakıtın %3’ünün zarar görmüş ve etrafa sızıntı yayılmış olması gösterildi. Fransız nükleer ajansı ve bağımsız kuruluşlar kazayı iki gün önceden 6 ilân etmişlerdi, ancak Japonya seviyeyi 4’te tutmakta ısrar ediyordu. Bu kaza, Japon Başbakanı Naoto Kan’ca ziyarette bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) başkanı Yukiya Amano’ya Japonya tarihinin en kötü kazası olarak nitelendirildi. Kan Fukuşima kazalarının tüm detaylarının açıklanacağını söyledi. IAEA daha önce yeterli sağlıklı bilgiye ulaşamadığından şikayet etmişti.

Şu anda kazanın idaresinde öncelik elektrik kabloları bağlayarak soğutma sistemlerini tekrar çalıştırılmasıa veriliyor.

Bunu başarmak için dün 3 numaralı reaktöre itfaiye kamyonları deniz suyu sıkıtılar. Yaşanan bir hidrojen patlamasının ardından tehlikeli MOX yakıt yüklü bu reaktörün muhafaza kazanı delinmiş olabileceği açıklanmış, ancak görülen buhar daha sonra soğutma sorunu yaşayan yüksek dereceli atık havuzuna bağlanmıştı. Ardından 4 numaralı reaktör binasında çıkan bir yangın üzerine santraldeki atık havuzlarının soğutma fonksiyonunu yitirdiği ortaya çıktı, ve öncelik bu atık havuzlarına kaydı.

Yerel saatle Cts 12’de (TSİ 05:00) soğutma ve su ekleme çalışmalarına tekrar başlanılacak. Reaktörlerde şu anda öncelik verilen sorun kullanılmış yakıt havuzlarnın soğutulabilmesi, böylece havuzlarda bulunan yüksek derecede radyoaktiş atıkların kritik bir reaksiyona girmemesi ve suyun dışında kalıp havaya karışmaması, ciddi bir sızıntı olmaması. Ancak yaşanan buharlaşmaya karşı dün 50 ton su kullanıldığı açıklanıyor. Daha önce Perşembe günü de helikopterlerden 140 ton su dökülmüştü.

1,2, ve 3 numaralı reaktörlerde çekirdek erimesi yaşandığı tahmin ediliyor, ancak yetkililer 2 numaralı reaktöre öncelik veriyorlar. Bu reaktörün soğutmada kritik bir rolü olan basınç bastırma odacığı (suppression chamber) hasar görmüş vaziyette, ve bu kaza ve serpinti riskini artırıyor. Ayrıca, 2 numaralı reaktör binası zarar görmemiş olduğu için öncelik dışarıdan su sıkılamayan bu binada. Burada radyasyon seviyesi ölümcül olan 15 mSv/saat dozunda tespit edilmişti. 1 numaralı’da da  ise yine ölümcül seviyede 10 mSv/saat. Müdahalenin yapılabilmesi için bu dozların şu anki gibi birkaç 500 mikro Sv/saat seviyelerinde seyretmesi gerekiyor.

(Yeşil Gazete, Kyodo News, NHK)

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.