Dünyaİklim KriziManşet

Japonya iklim acil durumu ilan etti

0

Japonya’da hükümetin 2050 yılında net sıfır emisyona ulaşma taahhüdünde bulunmasının ardından iklim değişikliğiyle mücadeledeki kararlığının sembolik olarak gösterilmesi amacıyla iklim acil durumu ilan edildi.

Söz konusu ilan, perşembe günü parlamentonun güçlü alt meclisi tarafından yapılan oylamada oy çokluğuyla kabul edildi. Bu kararın her ne kadar hukuki bir bağlayıcılığı bulunmasa da enerjisi büyük ölçüde ithal fosil yakıtlara dayanan dünyanın en büyük beşinci emisyon salıcısı için önemli bir değişiklik.

Acil durum bildirgesi şu anda dünyanın iklim krizi ve beraberinde getirdiği kasırga, sel ve orman yangınları gibi “eşi benzeri görülmemiş bir hasar” ile karşı karşıya olduğunu öne sürüyor.

‘Tüm dünyaya kararlığımızı gösterecek’

Bildirinin arka planında yer alan iktidardaki Liberal Demokrat Parti Milletvekili Yoshihisa Furukawa, kararın tüm dünyaya Japonya’nın küresel ısınmaya karşı mücadelede geri kalmadığını göstermek için hayati önem taşıdığını söyledi.

Reuters’a değerlendirmede bulunan Furukawa, “Bunun dünyaya Japonya parlamentosunun ve hükümetinin karbonsuz bir toplum hedefinin üstesinden gelmekte kararlı olduğu mesajını gönderebileceğini düşünüyorum” dedi.

Nükleer enerjinin yükselmesine sebep olabilir

Hükümet 2050 yılında net sıfır emisyona ulaşmak için yatırım fonları ve vergi teşviklerinin de dahil olduğu bir dizi önlem üzerinde çalışıyor. Furukawa bildiriye diğer partilerden gelen destek de göz önünde bulundurulduğunda bu çalışmaların ivme kazanacağını söyledi.

Ancak bu hedef Fukuşima felaketi sonrasında birçok nükleer reaktörünü kapatmak durumunda kalan Japonya’da nükleer enerjinin yeniden popülerleşmesine yok açabilir. Fukuşima’dan önce 54 reaktör ülkenin enerjisinin yüzde 30’unu karşılıyordu. Şu anda ise yalnızca iki reaktör çalışıyor.

Demircan: Japonya hatalarından ders almalı

Yeşil Gazete yazarı ve nükleersiz.org Koordinatörü Pınar Demircan Yeşil Gazete’ye yaptığı değerlendirmede “Japonya’da nükleer lobi ilk etapta 22 reaktörün açılması için uğraşıyor ancak, gerek yolsuzluklara bağlı olarak bazı tesislerin davalık olması gerekse deprem ve terör risklerinin güvenlik kriterlerine uymaması nedeniyle bu tesislerin açılması şimdiye kadar mümkün olmadı” ifadelerini kullanmıştı.

Yeni sıfır emisyon hedefinin nükleer enerjinin yeniden gündeme gelmesine neden olabileceği tehlikesine dikkat çeken Demircan, Fukuşima Nükleer Felaketi‘nin toplam maliyetinin bugün  1 trilyon dolara ulaştığını ancak etkisi yüzlece, binlerce yıl belki daha da uzun sürecek olan radyoaktif kirlilik nedeniyle bu maliyetlerin önümüzdeki yıllarda da artmaya devam edeceğinin akılda tutulması gerektiğini belirtmiş ve “Japonya hatalarından ders almalı” demişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.