Japonya, Fukişima’nın 1.3 milyon tonluk atık suyunu denize salmaya hazırlanıyor

Santrali işleten TEPCO operatörü, denize boşaltılacak radyonüklidlerin çoğunu gidermek için filtrelendiğini iddia ediyor, ancak çevre örgütleri ve yerel halkın itirazları sürüyor.

Japonya, 2011 yılında meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki Tohoku depremi ve ardından gelen tsunamiden etkilenen Fukuşima Nükleer Santrali‘nden bir milyon tondan fazla arıtılmış atık suyu denize salmaya hazırlanıyor.

Yaklaşık 12 yıl önce meydana gelen deprem ve tsunami, Fukushima Daiichi santralinin  soğutma sistemlerini yok ederek, üç reaktörün erimesine ve büyük miktarda radyasyon salınmasına neden olmuştu.

Yüksek oranda radyoaktif kalan üç reaktör çekirdeğini soğutmak için kullanılan suyun bir kısmı o zamandan beri denize sızdı, ancak bir kısmı da toplanıp tanklarda depolandı. Ancak biriktirilen büyük miktarda atık suyun ne yapılacağı hep tartışma konusu oldu.

Ülkenin nükleer düzenleyicisi, çevresel risklerin minimum düzeyde olduğunu söyleyerek, tesisin operatörünün arıtılmış radyoaktif suyu 2023’te serbest bırakma planlarını, geçen yıl mayıs ayında onaylamıştı. Bu, devam eden tesis temizleme ve hizmetten çıkarma sürecinin bir sonraki ana aşaması.

TEPCO operatörü bu birikimden kurtulmak için 1,3 milyon ton atık suyu denize boşaltmak istiyor. Suyun radyonüklidlerin çoğunu gidermek için filtrelendiğini ve bu da salınımı güvenli hale getirdiğini iddia ediyorlar. 

Tesis, günde 100.000 litre kirli su üretiyor. Bu, yeraltı suyu, bölgeye sızan yağmur suyu ve soğutma için kullanılan suyun birleşimi.  Tesiste şu anda 1,32 milyon tondan fazla arıtılmış atık su depolanmış durumda. Bu da depolama kapasitesinin yüzde 96’sını oluşturuyor.

Japon hükümeti tarafından onaylanan bir plana göre, bu suyun tahliyesinin bu ilkbahar veya yaz aylarında başlaması bekleniyor.

AFP

TEPCO, birkaç filtreleme sisteminin sezyum ve stronsiyum da dahil olmak üzere sudaki 62 radyoaktif elementin çoğunu ortadan kaldırdığını, ancak radyoaktif bir hidrojen formu olan trityumun kaldığını öne sürüyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) da salımın uluslararası standartları karşıladığını ve “çevreye herhangi bir zarar vermeyeceğini” söyledi.

Kampanya: Fukuşima’nın radyoaktif suyu okyanusa boşaltılmasın

Ancak Çin ve Güney Kore dahil olmak üzere komşu ülkeler başta olmak üzere, çevre aktivisti gruplar, yerel sakinler ve balıkçılar, atık suyun denize salınmasına şiddetle karşı çıkıyor.

Yerel balıkçılar, atık suyu serbest bırakmanın, insanları avladıkları balıkları satın alma konusunda çok daha temkinli davranmaya iteceğini söylüyor.

Çevre örgütü Greenpeace ise deşarjın Pasifik Okyanusu‘nu “kirleteceği”ni belirtiyor. AFP‘ye konuşan Greenpeace Japonya İklim/Enerji Kampanya Sorumlusu Kazue Suzuki,  Suyu uzun vadede depolayıp işleyerek radyasyon tehlikelerini en aza indirmek için mevcut en iyi teknolojiyi kullanmak yerine, en ucuz seçeneği, suyu Pasifik Okyanusu’na boşaltmayı seçtiler” dedi.

Fukuşima operatörleri radyoaktif suyu boşaltmak için denizaltı tüneli inşa edecek

Su, denizaltına döşenen borularla bırakılacak

Firma arıtılmış su tanklarında tuttukları balıkların görüntülerini yayınlayarak, deşarjın su altı yaşamına hiç bir zararı olmayacağını da iddie ediyor. Denemelerden sorumlu Kazuo Yamanaka, “ALPS ile işlenmiş suda tutulan balıklar… bir dereceye kadar trityum yutarlar. Ancak hayvan normal deniz suyuna aktarıldıktan sonra, balıktaki trityum seviyesi hızla düşer” dedi.

Fukişima’daki nükleer felaket için Tepco’nun eski patronlarına 12 trilyon yen tazminat cezası

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Avustralya’da kış ortasında rekor sıcaklıklar kaydediliyor

Kış mevsimini yaşayan Avustralya'da ağustos ayı ortalama sıcaklıkları uzun vadeli ortalamanın 3,03 santigrat derece üzerinde gerçekleşti. İklim bilimciler endişeli.

Brezilya Amazon’unda ağustos yangınları 14 yılın en yüksek seviyesine çıktı

Uydular ağustos ayında Brezilya Amazonu'nda 38 bin 266 yangın noktası tespit etti. Yangınlar, bir önceki yıla göre iki kattan fazla arttı.

İzmir’de yanan ormanlar imara açıldı, Belediye dava açıyor

İzmir'de 15 Ağustos'ta başlayıp günlerce süren orman yangını nedeniyle Bayraklı ilçesinde zarar gören 375 hektarlık alan, Cumhurbaşkanı kararıyla 'orman sınırları dışına çıkarılarak imara açıldı.

Fernas işçilerinin eylemi sürüyor: Kölelik düzenine karşı bir uyarı!

Fernas Madencilik'te sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin eylemiyle birlikte, madendeki iş güvenliği ve işçi sağlığı konusundaki ihmallere ilişkin videolar gelmeye devam ediyor. Maden işçileri, aileleriyle birlikte eylemlerini sürdürüyor. Bağımsız Maden-İş'ten yapılan açıklama ise Fernas Madencilik’in sahibi AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na bir uyarı niteliğinde: 'Siz mecliste kanun yapıp, kendi şirketinizde kölelik düzeniniz uğruna Anayasayı ve kanunları çiğneyemezsiniz.'

HRW’den Çevre Bakanlığı’na çağrı: Afşin-Elbistan santralinin genişletilmesine onay vermeyin

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Afşin-Elbistan A Kömürlü Termik Santrali'ne iki ek ünite kurulmasına ilişkin çevresel etki değerlendirmesi raporuna onay vermemesi için çağrıda bulundu. 

EN ÇOK OKUNANLAR