İznik Gölü’nde kuraklık: Bazilika kıyıyla birleşti

İklim değişikliği nedeniyle İznik Gölü'nde yaşanan su çekilmesi 50 metreye vardı, gölde bazı noktalar ilk defa su yüzüne çıktı: Bazilika karayla birleşti.

İznik Gölü‘nde yaşanan su çekilmesi nedeniyle, 2014’te keşfedilen batık bazilika kalıntısının büyük bölümü görünür hale geldi. Marmara Bölgesi‘nin en büyük, Türkiye‘nin beşinci büyük doğal gölü olan yaklaşık 300 kilometrekarelik İznik Gölü, mevsimsel kuraklıktan olumsuz etkilendi. Gölde, kıyıdan yer yer 50 metreye varan çekilme gözlendi.

AA‘nın aktardığına göre; çekilme, sekiz yıl önce kıyıdan 20 metre açıkta, 1,5-2 metre derinlikte bulunan, 1500 yıl önce Aziz Neophytos adına inşa edildiği belirlenen ve su altı arkeoloji müzesine dönüştürülmesi için çalışma yürütülen bazilika bölgesinde de etkili oldu. Bazilikanın büyük bölümü gölün yüzeyinde görünür hale gelerek kıyıyla birleşti.

‣İznik Gölü’nde siyanobakteri istilası
‣Burdur Gölü’nün olağanüstü kirli hikayesi
‣Bilal Erdoğan’ın ‘oyunları’ için İznik Gölü’nün çevresine sabit yapılar inşa ediliyor 

İznik Gölü de iklim değişikliğinin kurbanı

İznik Müzesi‘nin eski müdürlerinden Taylan Sevil, özellikle iklim değişikliğinin İznik Gölü’ndeki su seviyesini olumsuz etkilediğini söyledi.

Bazilikanın arkeolojik bakımdan önemli olduğunu belirten Sevil, “Tarihi bazilika dünya arkeoloji tarihinde yüzyılın keşiflerinden biri olarak kabul edilir. Birkaç yıl öncesine kadar göl içinde olan bazilika, suyun çekilmesi nedeniyle yaya olarak gezilebilecek duruma geldi yani karayla birleşti. Sadece bu değil, antik liman mendireği de ortaya çıktı. Bunlar ilk defa su yüzüne çıkan şeyler. Geçen yıllarda çok azken bu sene yürüyerek gezilebilecek durumda” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Köpek Boncuk’u döverek öldüren kişiye beş ay hapis cezası

Ankara'da bahçede bağlı olan Boncuk isimli köpeği, bağlı bulunduğu bahçede döverek öldüren Ahmet Haco'ya beş ay hapis cezası verildi.

Burhaniyelilerin altınla sınavı: Koza Altın iptal edilen ÇED sürecini yeniden başlattı

Varlık Fonu'na devredilen Koza Altın'ın yeniden ÇED başvurusu yapması bölge halkının tepkisine neden oldu. Burhaniyeliler itiraz ve dava sürecine bir kez daha başladı.

Fosil yakıtlardan çıkış, BM Gelecek Zirvesi Taslak Anlaşması’na geri döndü

BM'nin üst düzey etkinliği 'Gelecek Zirvesi' için hazırladığı yeni anlaşma metni, COP28 anlaşmasının 'fosil yakıtlardan çıkma'yı öngören ana başlığını tekrar gündeme getiriyor.

‘Rus casusu’ olduğu iddia edilen Beluga balinası vurularak öldürüldü

Yaklaşık 5 yıldır Norveç kıyılarında yaşayan Beluga balinası Hvaldimir, Rusya casusu olduğu gerekçesiyle vurularak öldürüldü.

Bakanlıktan Kula Peri Bacaları’nın yanı başında jeotermal sondajına onay

Çevre Bakanlığı UNESCO'nun koruma altına aldığı, 'Ege'nin Kapadokya'sı olarak tanınan Kula Peri Bacaları’nın yanında jeotermal sondaj kuyuları açılmasına onay verdi. Bölge halkı yargıya başvuracak.

EN ÇOK OKUNANLAR