Kültür-SanatManşet

İzmir’de sokak sanatçılarından, Belediye baskıya son versin eylemi

0
Basın açıklamasını İzmir Müzisyenler Derneği Başkanı Oktay Çapanoğlu okudu

İzmir Müzisyenler Derneği ve Sokak Sanatçılarının çağrısıyla belediye ve zabıtaların sokak sanatçılarına karşı uyguladıkları baskı ve cezaları protesto etmek için 2 Şubat Pazar günü Kıbrıs Şehitleri Caddesinde gerçekleşen eylemde İzmir Müzisyenler Derneği Başkanı Oktay Çapanoğlu, son 1 aydır üyelerine karşı baskıların arttığını söyledi.

7 izmir sokak sanatçıları...

Basın açıklamasını İzmir Müzisyenler Derneği Başkanı Oktay Çapanoğlu okudu

İzmir’de Belediye Zabıtaları tarafından baskı gören, müzik aletlerine el konan ve para cezasına çarptırılan sokak sanatçıları uğradıkları haksız uygulamaları protesto etmek amacıyla Pazar günü sokaktaydı. Saat 16.00’da başlayan protesto eyleminde Sokak Sanatçıları ve İzmir Müzisyenler Derneği üyeleriyle sanatçıları destekleyenler Kıbrıs Şehitleri boyunca yürüdü ve ardından bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Müzik aletleri, düdükler, ıslıklar, alkışlarla yürüyen grup, ortak basın açıklaması yaptı.

İzmir Müzisyenler Derneği Başkanı Oktay Çapanoğlu tarafından yapılan açıklamada “yaklaşık 1 aydır Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde müzik yapan ya da performans sergileyen sanatçılara yönelik giderek artan oranda baskı, şiddet, yasaklama ve cezalandırmalarla ilgili olarak üyelerin şikayetleri üzerine bir araştırma başlattıklarını ve Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ile görüşme yaptıklarını” belirtildi. 

Sanatçıya destek veren esnefa da yer işgaliyesi cezası

8 izmir sokak sanatçıları

Son olarak geçen hafta bir sokak sanatçısının kemanına el koyan zabıtanın 1500 TL.’e para cezası kestiğini belirten Çapanoğlu, bir süredir artarak devam eden saldırılarda şiddet gören üyelerinin müzik aletlerine el konduğunu ve geri verilmediğini ifade etti. Kendilerine destek olan esnafın da “yer işgaliyesi” adı altında para cezasına çarptırılarak sindirilmeye çalışıldığını belirten Çapanoğlu, performanslarını neden sokakta yaptıklarını açıkladığı konuşmasını yaptıkları araştırma ve görüşmeler sonucunda yaşananlardan Zabıta Müdürlüğü Daire Başkanı’nın birinci dereceden sorumlu olduğunu ifade etti.

Oktay Çapanoğlu, “İzmir’de böylesi bir tabloyla karşılaşmanın şaşkınlığı içerisindeyiz”

9 izmir sokak sanatçıları

“Bir Kültür ve Sanat Başkenti olarak gördüğümüz İzmir’de yaşanan bu utancın kentimizin saygınlığına zarar vereceği kanaatindeyiz” diyen Çağanoğlu. Dünyanın her şehrinde sokak sanatçıları, sanatlarını özgürce icra ettiklerini belierterek, “Kentin kültürel dokusuna kattığı değer ve güzellik ile sokakların vazgeçilmezi iken İzmir’de böylesi bir tabloyla karşılaşmanın şaşkınlığı içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

Çapanoğlu, basın açıklamasını İzmir Büyükşehir Zabıta Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı ve İzmir Valiliği’nin baskı ve yasaklara karşı acil bir tavır almalarını, bu haksız ve keyfi uygulamaların son bulmasını talep ettiklerini belirterek sonlandırdı. Basın açıklamasının ardından sokak sanatçıları canlı müzik ve performanslarla eylemlerini bir süre daha devam ettirdiler.

 

Haber ve Fotoğraflar: Türkan Karagöz

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.