ManşetKadınLGBTİ+

Hande Buse Şeker davası 19 Eylül’e ertelendi

0
Fotoğraf: KaosGL

Hande Buse Şeker‘i öldüren polis Volkan Hicret‘in yargılandığı davanın üçüncü duruşması dün İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görüldü.

kaosGL.org’dan Aslı Alpar’ın aktardığına göre; duruşmaya, katılanlar vekili olarak Avukat Mahmut Şeren ve Avukat Kerem Dikmen, tutuklu sanık ve sanığın avukatı katıldı. Duruşma Adli Tıp’tan beklenen rapor ve Emniyet’e yazılan müzekkerenin sonuçlanmaması nedeniyle 19 Eylül Pazartesi, saat 09:40’a ertelendi.

Avukat Kerem Dikmen duruşmaya ilişkin olarak şöyle konuştu:

“Duruşmada tutuklu yargılanan sanığın yaraladığı mağdurun yüzündeki izlerin kalıcı olduğuna dair Adli Tıp Raporu talep edildi. Sanık tutuklu yargılanmaya devam edecek.”

Ne olmuştu?

İzmir’de yaşayan seks işçisi trans kadın Hande Buse Şeker 9 0cak 2019’da evinde öldürüldü. Polis memuru Volkan Hicret, İzmir Alsancak’taki evinde Şeker’i öldürdü, gasp etti, cinsel saldırıda bulundu ve evdeki arkadaşını ise yaraladı.

Katil polis Volkan Hicret hakkında İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.  KaosGL.org’un derlemesiyle davadan sonra yaşananlar:   

 Genç LGBTİ+ Derneği, İzmir Alsancak’ta trans kadın Hande Buse Şeker’in öldürülmesinin ardından eylem yaptı. Derneğin çağrısıyla 10 Ocak 2019’da Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen transfobi karşıtları “Trans cinayetleri politiktir” dedi.

Hande Buse Şeker, 14 Ocak’ta İstanbul’da da anıldı. Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılan anmada, 43 LGBTİ+ ve kadın örgütünün imzasını taşıyan basın açıklaması okundu.

İzmir Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu, Hande Buse Şeker’in bir polis memuru tarafından öldürülmesinin ardından açıklama yayınladı. Komisyon, “Avukatlık görevimizi nefret cinayetlerinin son bulması adına yapmaya devam edeceğiz” diyerek sürecin takipçisi olduğunu duyurdu.

Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi, de açıklama yayınladı. Merkez, “Hande Şeker’in katili yargı önünde hesap vermelidir” diyerek sürecin takipçisi olacağını duyurdu.

Ankara Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu ile LGBTİQ Çalışma GrubuSağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Yönetim Kurulu ve İzmir Müzisyenler Derneği yaptıkları açıklamalarla cinayeti kınadı ve nefret cinayetlerine karşı dayanışma çağrısı yaptı.

Hande Buse Şeker cinayeti Meclis gündemine de taşındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir milletvekili Serpil Kemalbay, LGBTİ+’lara yönelik artan hak ihlalleri ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Soru önergesinde, Türkiye’nin de katılımcısı olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na göre nefret suçu tanımına yer veren Kemalbay, 9 Ocak günü İzmir’de trans kadın Hande Şeker’in polis memuru tarafından öldürüldüğünü hatırlattı.

Davanın ilk duruşması 21 Haziran saat 10:00’da başladı. İzmir Barosu, İnsan Hakları Derneği, Cinsel Şiddete Karşı Hukuki Yardım Derneği ve Genç LGBTİ+ Derneği’nin davaya müdahil olma talebi, sanığın “Doğrudan mağdur olmadıkları” gerekçesiyle reddedildi.

İzmir’de trans kadın Hande Şeker’i öldüren polis memuru Volkan H. hakkında kasten öldürme, silahlı yağma, kişinin hatırasına hakaret ve nitelikli cinsel saldırı suçlarından açılan davanın ikinci duruşması 13 Eylül’de görüldü. Bir önceki duruşmada kapalılık kararı verilen dosyanın ikinci duruşmasında olay yeri görüntüleri incelendi. Sanığın savunması ve tanık beyanı alındı. Mahkemenin kapalılık kararı verme gerekçesinin savunma alınması ve olay yeri videolarının izlenmesi ile ortadan kalktığını düşünen avukatlar kapalılık kararının kaldırılması talebinde bulunduysa da talep reddedildi. 

26 Kasım 2020’de görülen karar duruşmasında Hande Buse Şeker’in öldüren polis memuru Volkan Hicret’e, müebbet ve 41 yıl hapis cezası verildi. Sanık polis memuru Volkan Hicret’e, kasten öldürme suçundan müebbet, nitelikli cinsel saldırı suçundan 21 yıl, nitelikli yağma suçundan 3 kez 5 yıl 6 ay, yaralama suçundan 2 kez 9 ay, kişinin hatırasına hakaret suçundan 2 yıl hapis cezası verildi.

 Davanın avukatlarından Kaos GL Hukuk Koordinatörü Kerem Dikmen, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ettiklerini ancak müebbet hapis cezası verildiğini söyledi.

Şeker’in avukatlarından Genç LGBTİ+ Hukuk Alan Koordinatörü Mahmut Şeren ise haksız tahrik ve iyi hal indirimlerinin uygulanmamış olmasının trans kadınları hedef alan nefret cinayetleri açısından önemli olduğunu ifade etti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.