İklim KriziManşet

İzlanda’da karbondioksiti kayaya dönüştüren tesis faaliyete geçti

0
Fotoğraf: Climeworks

Operatörlerin, İzlanda‘da, her yıl havadan 4 bin ton karbondioksit (CO2) emebileceğini ve mineralize edilmek üzere toprağın derinliklerine gönderebileceğini iddia ettiği “Orca” tesisi, faaliyete geçti.

Projenin arkasındaki şirketlerin açıklamasına göre, havadaki karbondioksiti emip kayaya dönüştürmek için tasarlanan ve ismi İzlandaca “enerji” anlamına gelen yapı, dünyanın en büyük tesisi.

Nasıl çalışıyor?

Washington Post’un haberine göre insan boyutundaki fanlar, nakliye konteynırlarındaki bir dizi kutuya yerleştiriliyor. Bu fanlar, havadaki karbondioksiti yudumlayarak süngerimsi filtrelerde yakalıyor.

Filtreler, suyu kaynatmak için gerekli olan aynı sıcaklıkta, gazı serbest bırakarak ısıyla püskürtüyor. Daha sonra gaz, suyla karıştırılarak zamanla soğuyarak koyu gri taşa dönüştüğü yer altı bazalt mağaralarına pompalanıyor.

Her yıl 4 bin ton karbondioksit çekecek

Nakliye konteynerine benzeyen ünitelerden oluşan, İsviçre merkezli Climeworks ve İzlanda merkezli Carbfix tarafından inşa edilen tesis, her yıl havadan 4 bin ton karbondioksit çekecek. ABD Çevre Koruma Ajansı‘na göre bu sayı, yaklaşık 870 arabadan çıkan emisyona eşit.

“Karbon yakalama ve depolama” savunucuları, bu teknolojilerin iklim değişikliğine karşı mücadelede önemli bir araç olabileceğine inanıyor.

Ancak eleştirmenler, maliyeti 10 ila 15 milyon dolar arasında değişen tesisin, son derecede pahalı olduğunu savunuyor.

Maliyeti yüksek

Climeworks’ün kurucularından ve ortaklarından İsviçreli mühendis Christoph Gebald tesisin şu anki maliyetlerinin yüksek olduğunu söyledi. Teknoloji, 1000 kilogram karbondioksit başına yaklaşık 600-800 dolara mal oluyor.

Bu da herhangi bir devlet yardımı olmadan kar etmek için gereken ton başına 100-150 dolar seviyesinden çok uzak. Ancak Gebald, 2030 yılına kadar maliyetleri ton başına 200-300 dolar seviyesine çekebilecekleri inancında. 2030’ların sonunda ise bunun da yarısına inebileceği tahmininde bulunuyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.