İzlanda’da karbondioksiti kayaya dönüştüren tesis faaliyete geçti

Orca isimli tesisin her yıl havadan 4 bin ton karbondioksiti emebileceği öne sürülüyor.

Operatörlerin, İzlanda‘da, her yıl havadan 4 bin ton karbondioksit (CO2) emebileceğini ve mineralize edilmek üzere toprağın derinliklerine gönderebileceğini iddia ettiği “Orca” tesisi, faaliyete geçti.

Projenin arkasındaki şirketlerin açıklamasına göre, havadaki karbondioksiti emip kayaya dönüştürmek için tasarlanan ve ismi İzlandaca “enerji” anlamına gelen yapı, dünyanın en büyük tesisi.

Nasıl çalışıyor?

Washington Post’un haberine göre insan boyutundaki fanlar, nakliye konteynırlarındaki bir dizi kutuya yerleştiriliyor. Bu fanlar, havadaki karbondioksiti yudumlayarak süngerimsi filtrelerde yakalıyor.

Filtreler, suyu kaynatmak için gerekli olan aynı sıcaklıkta, gazı serbest bırakarak ısıyla püskürtüyor. Daha sonra gaz, suyla karıştırılarak zamanla soğuyarak koyu gri taşa dönüştüğü yer altı bazalt mağaralarına pompalanıyor.

Her yıl 4 bin ton karbondioksit çekecek

Nakliye konteynerine benzeyen ünitelerden oluşan, İsviçre merkezli Climeworks ve İzlanda merkezli Carbfix tarafından inşa edilen tesis, her yıl havadan 4 bin ton karbondioksit çekecek. ABD Çevre Koruma Ajansı‘na göre bu sayı, yaklaşık 870 arabadan çıkan emisyona eşit.

“Karbon yakalama ve depolama” savunucuları, bu teknolojilerin iklim değişikliğine karşı mücadelede önemli bir araç olabileceğine inanıyor.

Ancak eleştirmenler, maliyeti 10 ila 15 milyon dolar arasında değişen tesisin, son derecede pahalı olduğunu savunuyor.

Maliyeti yüksek

Climeworks’ün kurucularından ve ortaklarından İsviçreli mühendis Christoph Gebald tesisin şu anki maliyetlerinin yüksek olduğunu söyledi. Teknoloji, 1000 kilogram karbondioksit başına yaklaşık 600-800 dolara mal oluyor.

Bu da herhangi bir devlet yardımı olmadan kar etmek için gereken ton başına 100-150 dolar seviyesinden çok uzak. Ancak Gebald, 2030 yılına kadar maliyetleri ton başına 200-300 dolar seviyesine çekebilecekleri inancında. 2030’ların sonunda ise bunun da yarısına inebileceği tahmininde bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR