Dünya

İzlanda Korsan Partisi Mecliste!

0

Avrupa’nın kuzey ülkelerinden İzlanda’da bu hafta sonu seçimler gerçekleşti. İzlanda Korsan Partisi, 63 sandalyeli İzlanda Meclisi’ne (Alþing) 3 temsilci sokmayı başararak ulusal çaptaki ilk seçim başarılarını yaşadılar. Gerçi daha önce Korsan Parti, Ekim 2012′de Çek Cumhuriyeti Senatosu seçimlerinde de aday olarak gösterdikleri Libor Michalek’in seçilmesini sağlamayı başarmıştı ancak o seçimlerde Yeşiller’in ve Hristiyan Demokrat Parti’nin desteğinde bir koalisyon mevcuttu. Şimdi ise Korsan Parti İzlanda’da tek başına katıldığı seçimlerde 3 milletvekili çıkartmayı başardı.

İzlanda’da %5,1 oy alarak barajı son anda aşan Korsan Parti, bir parti oluşumu olarak Kasım ayında kurulup Nisan’daki seçimlerde barajı aşmayı başararak çok önemli bir yol kat ettiğini göstermeyi başardı. İzlanda Korsan Parti oluşumu, Smári McCarthy ve aynı zamanda WikiLeaks destekçisi olan Birgitta Jónsdóttir gibi aktivistlerle birlikte zaten bir süredir son derece faal bir oluşum durumundaydı. İzlanda Parlamentosu’nda Korsan Partisi’ni temsil etmeye hak kazanan milletvekillerinin Birgitta Jónsdóttir, Jón Þór Ólafsson, ve Helgi Hrafn Gunnarsson oldukları açıklanmakta.

Korsan Parti’nin ulusal düzeyde ilk kez meclise girmeyi başardığı ülke durumundaki İzlanda ise, 320.000 gibi son derece düşük olan nüfusu ve kemikleşmiş demokrasi anlayışıyla tam bir Yunan şehir devleti modeli sergilemekte. Bir ordusu bulunmayan ülke, uluslar arası Barış Endeksi listelerinde 1., Demokrasi Endeksi listelerinde ise 2. sırada yer almakta. Sosyo ekonomik anlamda Avrupa’nın en ileri seviyedeki ülkelerinden birisi olarak görülen İzlanda, teknoloji kullanımında da dünya liderlerinden birisi zira ITU’nun (Dünya Telekomünikasyon Birliği) yayınladığı BT gelişmişlik endeksinde 3. sırada yer alıyor.

İzlanda’yı hem demokratik gelişmişlik hem de BT gelişmişliği açısından dünyanın hemen hemen tüm diğer ülkelerinden farklı kılan bir örnek de, ülkenin Anayasa hazırlama sürecini online ortama taşıması olmuştu [1]. 25 kişilik bir heyet taslak bir metin hazırlayarak tüm İzlandalılarla paylaşmış, vatandaşlar da bu metin üzerinden çeşitli öneriler sunarak Anayasa sürecinde aktif birer paydaş haline gelmişlerdi.

Bu başarıyla ilgili olarak Avustralya Korsan Partisi başkanı David W. Campell: “İzlanda korsanlarının bu seçim kampanyasına yaptığı katkılar ve çalışmalarıyla gurur duyuyoruz. Korsan parti hareketinin gelip geçici olduğunu söyleyen eleştirmenler tekrar düşünmeli. Bugün, korsan parti hareketi ve yeni nesil politika için tarihi bir gün. Bugüne kadar çıkar sahibi şirket ve siyasetçilerin egemenliği altındaki sorunların, artık alternatif seslere de açık olmasıyla ilgili tüm dünya çapında bir dalga başladı.” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.