Hafta SonuKültür-SanatManşet

İtirazım Var, bayılırım belaya

0

Onur Ünlü’nün imzasını taşıyan İtirazım Var, içinde yaşadığımız sisteme, dini algılayış ve yaşayış konusunda yurdum insanının ahlak ve vicdan algısını kendi üslubuyla eleştiren bir film.

itirazımvar

Yerli sinemanın kara ve absürd komedi tarzında öncü ismi Onur Ünlü, Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi sonrasında Sen Aydınlatırsın Geceyi ve finalde İtirazım Var filmleriyle bu tarza ilişkin filmlerin altında imzası olduğunu gösterdi.

Yerli Sherlock Holmes Hikayesi

Onur Ünlü İtirazım Var filminin merkezine  cami imamı Selman’ı koyuyor. İmam Selman ise toplum tarafından doğru ve yapılması “farz” sayılan yaşamın olmazsa olmazlarının dışında yaşayan bir karakter. Mesleği imamlık normlarının dışında bir karakter olan Selman, okuyan, saz çalan, boksör, master yapmış bir kişi. Topluma göre  “fabrika hatası” olarak kabul edilebilecek bir birey. Belki de en önemli özelliği ise vicdanlı bir insan olması.

Filmin konusu İmam Selman’ın görevli olduğu camide işlenen cinayet ve sonrasında İmam Selman’ın bu cinayetin merkezinde kendini bulması ve bu olayları araştırma isteği ile “münferit “ bir cinayet  olayının Onur Ünlü’nün sinema dünyasında yarattığı aykırı karakterlerle birlikte yerli bir Sherlock Holmes hikayesi ortasından kendimizi buluyoruz.

İtirazım Var filmi vizyona girmesine kısa bir süre kala yurdumun “edeb ve hayadan” sorumlu ahlak bekçileri tarafından +18 uygulaması ile gösterime girmesini uygun gördüler. Öyle ki filmde ne bir öpüşme sahnesi ne de bir “dekolte” sahnesi mevcut. Rahatsız olunan nokta ise filmin ana karakteri olan İmam Selman’ın İslam ve Müslümanlık  algısı konusundaki tutarlı eleştirileri.

Ülkemizde İslamiyet ve Müslümanlık algısı konusunda çok fazla film çekilmiyor. En son 2006 yılında Özer Kızıltan imzalı Takva filmi ile gerçek hayat ile dini yaşam arasındaki çizginin insanı nelere sürüklediğine tanık olmuştuk. İtirazım Var filmi ise dini algılayış ve yaşayış tarzımızdaki eksiklikleri ve “ütopik” görülen dini bir yaşamın nasıl sürülmesi gerektiği konusunda köşeli soru soruyor.

İmam Selman’ı canlandıran Serkan Keskin, bugüne kadar  30’un üzerinde yapımda yan roller ve yardımcı karakterlere hayat verdikten sonra ilk başrol performansında izleyiciyi büyülemeyi başarıyor. Canlandırdığı imam karakteri ile bedenen uyuşan Keskin, oyunculuğun değişkenliklerinin bu karakterde göstermeyi başarıyor.

Onur Ünlü’nün senaryosunu Sırrı Süreyya Önder’le dirsek temasında bulunarak kaleme aldığı filmde ayrıca İhsan Eliaçık vaaz ve dini betimlemek konusunda katkısı olduğunu ve bu durumun filmi birkaç basamak daha üst seviyeye taşıdığını belirtmek gerekir. Senaryonun genelinde son yıllarda yaşanılan ve gündemde yer etmiş siyasi olaylar, açıklamalara da derinden göndermelere de film içinde rastlayabiliyoruz.

İtirazım Var kara komedi ve polisiye filmi olarak emsal teşkil edilecek derinliğe sahip. Cinayet hikayesini derinlemesine irdeleyen yapım, açık bırakmadan olayın üstüne izleyicinin merakını katlayarak finale kadar taşıması büyük başarı. Olay örgüsü içinde ise kara komedi ve absüdlüğün sırıtmadan doğalıkla bezenmiş hali filmin samimiyetine izleyiciyi inandırıyor.

Onur Ünlü İtirazım Var filmi ile yerli sinemamızda kara komedi ve polisiye tarzında seyir zevki yüksek vicdanlı bir filme imza attığını söylersek yanlış bir tanımlama yapmamış oluruz.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.