Hayvan HaklarıManşet

İtalya’da ‘popülasyon arttı, insanlara fazla yaklaşıyorlar’ gerekçesiyle boz ayı kıyımı

0

İtalya‘da yerel yetkililer, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen bir proje kapsamında popülasyonları yeniden artan boz ayıları öldürmeye başladı.

Kuzey İtalya’daki yetkililerin, geçen salı günü “insanlar için tehlikeli olduğu” gerekçesiyle bir boz ayıyı öldürmesi, hayvan hakları aktivistlerinin protestolarına ve İtalya Çevre Bakanı’nın inceleme başlatmasına yol açtı.

Resmi açıklamaya göre, M90 adı verilen hayvan, Doğu Alpler‘deki Sole Vadisi’ndeki ormancılık birlikleri üyeleri tarafından öldürüldü. TrentiAno-Alto Adige/Südtrirol eyaletinin yetkilileri, ayının “aşırı güven ve kentsel alanlara sık sık gitme eğilimi” gösterdiğini, birçok kez insanları takip ettiğini ve en son olarak da bir çift yürüyüşçüyü ormanlık bir yolda yarım kilometreden fazla takip ettiğini belirtti.

Eyalettin açıklamasında, bölgedeki Ispra Çevre Enstitüsü‘nün de “M90 ayısının mümkün olan en kısa sürede kaldırılması” gerekliliğini doğruladığı belirtildi.  Öldürülen hayvan, takılan radyo tasmasından ve kulak işaretlerinden teşhis edildi.

Estonya’da kurt katliamı: Populasyonun yüzde 30’undan fazlası yok edilebilir
‣ Son 50 yılda yaban hayatı popülasyonunun yüzde 70’i yok oldu

Hayvan hakları gruplarından protesto

AP‘nin aktardığına göre hak aktvistleri kararın ve infazın hızını protesto etti. Hafta sonu eyaletin başkenti Trento‘da bir protesto düzenlenecek.

LAV hayvan hakları grubundan Massimo Vitturi, kararnamenin zamanlaması ve infazın “emrin imzalandığı sırada tüfeklerden duman çıktığını düşündürdüğünü” söyledi. İtalya çevre bakanı Gilberto Pichetto Fratin de öldürmenin en iyi seçenek olup olmadığını sorgulayarak “Bu, tek alternatif olamaz. Bölgede barışcıl şekilde birlikte yaşamayı garanti almak için çaba göstermeliyiz” dedi.

Alp boz ayılarının popülasyonu artıyor

Alp boz ayılarının nesli bir zamanlar neredeyse tükenmek üzereydi, ancak AB’nin finanse ettiği proje sayesinde popülasyon yeniden toparlandı.  Eyalet yetkilileri ise koruma çalışmaları nedeniyle sayıları artan Alp boz ayılarıyla ilgili ne yapılacağı konusunda hayvan hakları savunucularıyla sık sık karşı karşıya geliyor. 

Geçen bahar aylarında yetkililer, Brenta Milli Parkı’nda JJ4 olarak tanımlanan 17 yaşında bir dişi ayıyı bir koşucuyu öldürdüğü ve 2020’de bölgede yürüyüş yapan bir baba ve oğlunu yaraladığını öne sürerek yakalamıştı. Hayvan hakları aktivistleri şimdilerde onun Romanya‘ya nakledilmesi için mücadele ediyor .JJ4’ün kardeşlerinden ikisi de 2008’de komşu İsviçre‘ye ve 2005’te Almanya‘ya doğru giderken öldürüldü.

Ayrıca biri nisan ayında Molveno Gölü yakınlarında, diğeri ekim ayında Val di Non‘daki Bresimo‘da olmak üzere M62 ve MJ5 adlı iki ayının cesetleri bulunmuştu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.