İsviçre Alpleri’ndeki buzullar yarı yarıya eridi

İsviçre Alpleri'nin 22 bin fotoğrafından çıkan sonuç: Dağdaki buzullar 1931’den 2016'ya kadar yarı yarıya eridi.

İsviçre Alpleri üzerine yapılan son araştırma, dağdaki buzulların 1931’den 2016’ya kadar yarısının eridiğini ortaya koydu. 

İnsan faaliyetleri kaynaklı iklim değişikliği dağdaki buzulların yarı yarıya erimesine sebep oldu. Araştırma Zürih Federal Teknoloji Enstitüsünün internet sitesinde yayımlandı.

Araştırmacılar İsviçre Alpleri’ndeki değişimi, dünya savaşları sırasında dağın zirvelerinden çekilen 22 bin fotoğraf üzerinden gözlemledi.

Veriler, orman değişikliklerinin, toprak kaymalarının ve arazi üzerindeki insan etkilerinin haritalandırılması açısından da bilgi sağladı.

Buzullar hızla erirken 2000’li yıllardan beri bilim insanları, İsviçre Alpleri’ndeki değişiklikleri giderek daha kusursuz bir şekilde kaydediyor ve araştırıyorlar.

Geçen sene yapılan bir araştırmada da İsviçre Alpleri’nde eriyen buzullar nedeniyle, dağlarda binden fazla yeni göl oluşumunun tespit edildiği ortaya koyulmuştu. 

 Araştırmaya göre; 20. yüzyılda Alpler’de 1400 civarında buzul toplam hacminin yarısını kaybetti. 

İklim değişikliğinin boyutuna ışık tutan bir diğer veri ise son dönemde buzullardaki erime oranlarının artışına ilişkin:

1931 ile 2016 arasında yüzde 50 eriyen buzulların, 2010 ile 2016 arasında yüzde 12 eridiği ortaya koyuldu. Öte yandan bilim insanları son dönemde etkili olan sıcak dalgaları nedeniyle erimelerin artacağı yönünde de uyarılarda bulunuyor.

 2021’de yapılan ve Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmada, araştırmacılar NASA‘nın Terra isimli uydusundan alınan 20 yıllık verileri kullanarak dünyadaki 220 bin buzulun 2015’ten beri yılda 328 milyar tondan fazla buz ve kar kaybettiğini ortaya koymuştu.

Yapılan araştırmada, 2015-2019 dönemlerindeki yıllık erime oranının, 2000-2004 yıllarındaki döneme göre yılda 78 milyar ton daha fazla olduğu kaydedilmişti. 

Araştırma: Kar ve buz erimesi 15 yılda 31 kat arttı

Öte yandan küresel ısınma nedeniyle Himalayalar‘daki buzullar da olağanüstü bir hızla eriyor. Geçen sene yapılan araştırmalar geniş buz tabakalarının son 40 yılda önceki yedi yüzyıla göre 10 kat daha hızlı küçüldüğünü gösteriyor.

Eriyen buzullardan gelen su ise küresel  deniz seviyesinin yükselmesine katkıda bulunuyor.

Şubat 2022’de yayımlanan bir araştırmaya göre ise dünyanın en yüksek dağı olan Everest’te erime yaklaşık 80 kat hızlanmış; son 2 bin yıldır biriken buz tabakası, 25 yıl içinde eriyip yok olmuştu.

Ancak iklim krizine karşı önlem almak için henüz geç değil. Fosil yakıtların kullanılmaması, iklim eylem planları ve sürdürülebilir bir yaşamın sağlanması ile iklim krizine karşı mücadele etmek mümkün. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR