ManşetDünya

İsveç ve Finlandiya NATO’ya resmen başvurdu

0

İsveç ve Finlandiya yönetimleri, NATO’ya üyelik başvurularını Brüksel‘de Genel Sekreter Jens Stoltenberg‘e iletti. İttifak ülkeleri, Türkiye’nin vetosuna rağmen süreçte bir sorun görmediklerini açıklamıştı. 

Başvuru için düzenlenen törende konuşan Stoltenberg, “Bu değerlendirmemiz gereken tarihi bir an” dedi. “Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusunu memnuniyetle karşılıyorum” diye konuşan Stoltenberg, bu iki ülkenin İttifak’a “en yakın ortaklar” olduğunu ve “üye olmaları ile birlikte NATO içindeki güvenliği arttıracaklarını” dile getirdi.

İlgili haber: https://yesilgazete.org/finlandiya-ve-isvec-nato-uyeligi-icin-bu-hafta-basvuracak-ne-anlama-geliyor/

Rusya’nın saldırısı, tarafsızlık çizgisini değiştirdi

Askeri açıdan tarafsız bir çizgi izleyen iki İskandinav ülkesi, Rusya‘nın Ukrayna‘ya saldırmasının ardından söz konusu tavırlarında değişikliğe giderek NATO’ya üye olma yolunu seçmişti.

Rusya, iki ülkenin olası üyeliği hakkında sert açıklamalardan kaçınıyor. Salı günü bu konu hakkında demeç veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gerek İsveç gerek ise Finlandiya’nın zaten uzun süredir NATO tatbikatlarına katılan ülkeler olduğunu ve bu açıdan NATO’ya üye olmalarının da büyük bir fark yaratmayacağını dile getirdi.

İki ülkenin başvuru töreninde konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg.

Türkiye’nin rezervi

Stoltenberg daha önce bu iki ülkenin hızlı bir biçimde üye olacağını ifade etmiş olsa da, Türkiye’nin üyeliklere karşı çıkması sürecin devamı konusunda belirsizlikleri beraberinde getiriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın, Türkiye’nin mücadele ettiği terör gruplarına destek verdiğini öne sürerek, bu iki ülkenin NATO’ya üye olmasına karşı çıkıyor. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn‘a göre ise Erdoğan’ın asıl amacı, bu konuyu Amerikan savaş uçakları alımında koz olarak kullanmak.

İlgili haber: https://yesilgazete.org/turkiyenin-veto-sinyaline-finlandiyadan-tepki-guvence-vermisti-sasirdik/

NATO Genel Sekreteri, Türkiye ile ilgili sorunların aşılacağına inandığını ve bu konuda diğer ittifak üyelerinden de destek gördüklerini belirtti.

Diplomatik çevreler, üyelik sürecinin birkaç haftada tamamlanabileceğini ancak bunun için zorunlu olan, 30 NATO ülkesinin parlamentolarında onaylanmasının bir yıla kadar sürebileceğini ifade ediyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.