İklim KriziManşet

NATO Şefi: İklim değişikliği, küresel güvenliğe zarar veriyor

0

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile geçen pazar günü Bakü‘de buluşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, iklim değişikliğini küresel güvenlik azısından sonuçları olan bir “kriz çarpanı” olarak değerlendirdi. Stoltenberg, küresel ısınmayla mücadele edilmesi gerektiğine de vurgu yaptı

Azerbaycan, önümüzdeki kasım ayında COP29 BM İklim Değişikliği Konferansı’na ev sahipliği yapacak. Petrol ve gaz üreticisi ülkede iklim zirvesi düzenlenmesi kararı iklim ve ekoloji gruplarınca sert eleştiriliyor. COP29, geçen yılki COP28’in düzenlendiği Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından, bir petrol devinin ev sahipliği yapacağı üst üste ikinci zirve olarak. Konferansın başkanlığının Azerbaycan’ın devlet petrol şirketi SOCAR‘ın eski yöneticisi Muhtar Babayev‘e verilmesi tartışmaları alevlendirdi.

[COP28] Gelecek yılın COP’u yine bir petrol ülkesi olan Azerbaycan’da yapılacak
COP29’un ev sahibi Azerbaycan, 10 yılda gaz üretimini üçte bir artıracak
Tepkiler ses getirdi: Azerbaycan’dan COP29 komitesine ‘kadın’ güncellemesi

İlham Aliyev’in otoriter liderliğiyle yönetilen Hazar ülkesi, zirve sayesinde hem bu imajı hem de iklime ve çevreye verdiği zarar nedeniyle uluslararası ortamda yüksek olmayan itibarını değiştirmeye çalışıyor.

İklim değişikliğinden bahsedip doğal gazı övdü

Azerbaycan’ı “önemli NATO müttefiklerine (doğal) gaz sağlamadaki önemli rolünden” ötürü öven Stoltenberg, “Zorluk şu ki dünyanın enerjiye ihtiyacı var ama aynı zamanda küresel ısınmayla da mücadele etmemiz gerekiyor. Enerji ve çevre ihtiyacını uzlaştırmayız” dedi. İklim değişikliğinin dünyanın güvenliği için de büyük bir risk oluşturduğunu belirten NATO Genel Sekreteri, “İklim değişikliği bir kriz çarpanıdır ve etkilerini her yerde görüyoruz” diye konuştu.

Stoltenberg ayrıca Azerbaycan’ı alternatif enerjilere yatırım yaptığı için kutladı ve ülkenin Avrupa pazarlarına hidroelektrik ve güneş enerjisi tedarikçisi olarak “büyük potansiyele” sahip olduğunu vurguladı.

Alivey: Gaz tedarikçisiyiz ama iddialı bir geçiş gündemimiz var

Aliyev ise  ülkesinin “pan-Avrupa gaz tedarikçisi” olmasına rağmen iddialı bir yeşil geçiş gündemine sahip olduğunu öne sürdü. Azerbaycan lideri, 11-24 Kasım’daki COP 29’a ev sahipliği yapmalarının “yeşil geçiş konusundaki çabalarının tanınmasının bir işareti” olduğunu söyledi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.