ManşetDünya

Türkiye’nin veto sinyaline Finlandiya’dan tepki: Güvence vermişti, şaşırdık

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine itirazını yineledi.

Geçtiğimiz günlerde iki ülkeyi “teröre yataklık etmekle” suçlayarak üyeliklerine olumlu bakmadığını açıklamasının üzerine İsveç ve NATO’dan uzlaşma mesajları gelmiş; İsveç, Türkiye’nin endişelerini tartışmak için bir heyet göndereceğini söylemişti.

Gelecek heyete ilşkin “Zahmet etmesinler” diyen Erdoğan, İsveç’in “terör örgütlerinin kuluçka merkezi” olduğunu söyledi.

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından bugün İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, ülkesinin NATO’ya resmi başvurusunu imzaladı.

Dışişleri Bakanlığında canlı yayında NATO’ya üyelik başvurusunu imzalayan Linde, “İsveç için en iyisini”yaptığını söyledi.

Ülkelerin NATO’ya katılabilmesi için 30 üyenin hepsinin onayını alması gerekiyor. Bütün ülkelerin olduğu gibi Türkiye’nin de veto hakkı bulunuyor.

NATO dışişleri bakanları, Finlandiya ve İsveç’in katılma hamlelerini değerlendirmek üzere Pazar günü Berlin‘de bir araya gelmiş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki ülkenin NATO üyelik hedeflerini, “teröristleri desteklemeyi bırakmaları ve ihracat yasaklarını kaldırmaları” halinde destekleyebileceğini söylemişti.

İlgili haber: Finlandiya ve İsveç, NATO üyeliği için bu hafta başvuracak: Ne anlama geliyor?

Türkiye uzun süredir başta İsveç olmak üzere İskandinav ülkelerini Kürt gruplarını ve Fethullah Gülen‘in destekçilerini barındırmakla suçluyor.

İsveç, Türkiye’den gelen büyük bir göçmen topluluğuna sahip ve İsveç’teki göçmenlerin çoğunluğunu siyasi sığınma hakkı verilen Kürt vatandaşlar oluşturuyor.

2019’da İsveç ve Finlandiya, Suriye‘ye girmesinin ardından Ankara‘ya silah ambargosu uygulamıştı.

Finlandiya: Türkiye güvence vermişti

Öte yandan, diğer üye ülkeler, iki ülkenin üyeliklerine olumlu baktıklarını açıkladı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, defalarca iki ülkenin katılma kararına dair pozitif açıklamalar yaptı. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Liz Truss açıklamada Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılımını “güçlü bir şekilde desteklediğini” ve “Avrupa’nın toplu güvenliğini güçlendirmek” için ülkelerin mümkün olan en kısa sürede ittifaka dahil edilmesi gerektiğini söyledi. 

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ise, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılma hedefleri konusunda karar değiştirmesinden dolayı şaşırdıklarını söyledi.

Türkiye’nin daha önce iki ülkenin NATO üyeliklerine herhangi bir engel koymayacağına ve süreci yavaşlatmayacağına dair güvence verdiğini açıklayan Marin, Erdoğan’ın ifadelerini ‘endişe verici’ olarak nitelendirdi ve sabırlı olunması çağrısında bulundu.

Marin, “İşlerin diyalog yoluyla çözülebileceğinden eminim” dedi.

Pazarlık kozu

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB savunma bakanlarının İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine mümkün olan en yüksek desteği vereceğini belirterek, NATO’nun, Türkiye’nin itirazlarını aşacağını umduğunu söyledi.

ABD başkanı Joe Biden‘la görüşmeye giden  Yunanistan Başbakanı Kriakos Miçotakis de düzenlediği açık oturumda bu konuya değindi. İki ülke arasında krizin şu anda “NATO’nun ihtiyacı olan son şey olduğunu” söyleyen Miçotakis, Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine itirazı için “Türkiye bu konuyu pazarlık kozu olarak kullanmamalı” yorumunu yaptı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.