DünyaEkolojiİklim KriziKadınManşet

İsveç direksiyonu sağa kırdı: Çevre ve İklim Bakanlığı ‘alt departman’ oldu, feminist dış politikadan vazgeçildi

0

İsveç’te, ilk kez bağımsız çevre bakanlığı 1987’de kurulmuştu. Bundan önce Tarım Bakanlığı ve ardından da birleşik Çevre ve Enerji Bakanlığı, çevre ve iklim sorunlarıyla ilgilenmekle görevlendirilmişti. Dünyada ilklerden biri olan İsveç Çevre Koruma Ajansı ise 1967’de kurulmuştu.

Yeni program: Paris’e uyum, nükleeri artırma

İsveç hükümetinin geçen hafta açıklanan yeni programında, enerji krizi ön planda, ancak çevre ve iklim değişikliği, iktidarın ilk yılında ele alınması gereken yedi öncelikli alandan biri olarak gösteriliyor. 62 sayfalık programda, ülkenin karbon emisyonlarının azaltılmasına ilişkin Paris Anlaşması dahil ulusal ve uluslararası hedeflerin karşılanacağı belirtiliyor. 

Muhafazakar Parti, Liberal Parti ve Hristiyan Demokrat Partisi’nin kurduğu sağ koalisyon hükümeti ayrıca yeni nükleer santraller inşa etmek için 36 milyar € kredi garantisi ile nükleer enerji için bütçede daha fazla para ayırmış durumda ve mevcut nükleer santralleri kapatmayı daha zor hale getirecek kurallar getirmeyi planlıyor. Kısa vadede elektrik arzının güvenliğini sağlamak (ve fiyatları düşük tutmak) için hükümet, ülkenin güneyinde son birkaç yılda kapatılan iki nükleer santrali yeniden açmayı da planları arasına aldılar.

Ayrıca hükümet tarafından finanse edilen enerji faturaları için bir tavan fiyat kasım ayına kadar belirlenecek ve elektrikli araçlar için şarj noktaları ağı genişletilecek.

İsveç Yeşiller Partisi eş başkanları Märta Stenevi and Per Bolund.

Feminist dış politikadan da vazgeçtiler

Başbakan Kristersson’un yeni kabineyi açıklamasının ardından konuşan yeni Dışişleri Bakanı Tobias Billström de söz konusu “etiketlemenin İsveç’in uluslararası gündemi açısından zarar verici olabileceği” gerekçesiyle ülkenin dünyada öncüsü olduğu “feminist dış politika”dan vazgeçtiklerini duyurdu. 

“Toplumsal cinsiyet eşitliğinin, İsveç’in ve yeni hükümetin temel bir değeri olduğunu” söyleyen Ballström, “Fakat biz ‘feminist dış politika’ ifadesini kullanmayacağız çünkü bir şeylere getirilen etiketlerin içeriğin üzerini örtme eğilimi vardır” dedi.

Yeni bakan  İsveç’in başta NATO‘ya üyelik başvurusu olmak üzere diğer dış politika gündemlerinde büyük bir değişiklik olmayacağını söylerken The Guardian, feminist dış politika konulu pek çok yayının İsveç Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinden kaldırılmaya başladığını yazdı.

Üçlü sağ partinin kurduğu koalisyon hükümetine aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi (SD) de dışarıdan destek veriyor.24 bakanlıktan oluşan kabinede 13 erkek, 11 kadın bakan bulunuyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.