DünyaManşet

İsveç’de aşırı sağ ikinci parti, Başbakan Magdalena Andersson görevi bırakıyor

0

İsveç‘te geçen hafta sonu yapılan genel ve yerel seçimlerde aşırı sağcı İsveç Demokratları‘nın (SD)  ikinci parti olduğu kesinleşti. Sosyal Demokrat Başbakan Magdalena Andersson, hükümetinin yenilgiye uğramasının ardından görevi bırakacağını açıkladı.

Andersson, gazetecilere SD’nin artan popülaritesinden endişe duyanları anladığını belirerek, “Endişelerinizi anlıyorum ve paylaşıyorum” dedi.

İsveç Demokratları, Neo-Nazi hareketinden doğan bir siyasi parti. Oyların başa baş olması nedeniyle sayım pazar gecesinden beri sürüyordu. Yüzde 99’u sayılan oy dağılımına göre Andersson’un merkez sol koalisyonu, sağ partilerden oluşan bloğa karşı 176’ya karşı 173 sandalye ile seçimleri kıl payı kaybetmiş görünüyor.

BBC’nin aktardığına göre, liberal muhafazakar olarak tanımlanan Ilımlı Parti lideri Ulf Kristersson‘un hükümeti kurması bekleniyor. Kristersson, hafta başında kuracağı olası hükümette İsveç Demokratları’nın da yer alacağını açıklamıştı.

İsveç seçimleri: Sosyal Demokratlar ilk sırada, aşırı sağcı parti ikinciliğe yükseldi

2015 yılında Avrupa’ya göç akınının yükselişe geçmesiyle ülkede göçmenlerle ilgili kaygılar artmış, SD’nin oyunda hızlı bir artış gözlemlenmişti. Aşırı sağcı, ırkçı parti Avrupa dışında ülkelerden göçe karşı çıkıyor. SD, 2018 seçimlerine kıyasla oyunu 3 puandan fazla yükseltti.

Sağ blok dört partiden oluşuyor: İsveç Demokratları, Ilımlı Parti, Hıristiyan Demokratlar ve Liberaller. 

‘Zayıf ama yine de çoğunluk’

Başbakan Andersson, dün düzenlediği basın toplantısında yenilgiyi kabul etti. “Parlamentoda bir-iki sandalye avantajları var. Bu zayıf bir çoğunluk, ama yine de çoğunluk” ifadesini kullanan Andersson, Perşembe günü resmen istifa edeceğini söyledi.

İsveç’in ilk kadın başbakanı olan Andersson, geçen yıl göreve geldiğinde ilk gün istifa etmiş, kısa bir süre sonra görevine geri dönmüştü.

Sosyal Demokratlar, 2014’ten beri İsveç’i yönetiyor ve 1930’lardan beri ülke siyasetine hükmediyordu.

İsveç Demokratları: Neo-Nazi hareketinden doğdu

Şimdiye dek diğer siyasi partiler tarafından dışlanan ve görmezden gelinen İsveç Demokratları’nın oyların yaklaşık yüzde 20’sini kazanması İsveç siyaseti için önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

1980’lerin sonunda bir neo-Nazi hareketinden doğan parti, imajını düzeltmeye çalışırken yavaş yavaş güçlendi. Parti, seçim kampanyasında, daha uzun hapis cezaları ve göçü kısıtlama yoluyla “İsveç’i yeniden güvenli hale getirme” vaadinde bulundu.

Partinin lideri Jimmie Akersson dört partinin de tam desteğine sahip olamadığı için başbakan olamayacak; onun yerine Ilımlı Parti lideri Ulf Kristersson hükümeti kurma çalışmalarına başlayacağını söyledi.

Kristersson 2019’da SD ile partiyle bir ittifak kurmak için görüşmelere başlamıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.