Sivil Toplum

“İstanbul’a Salacak’tan bakın”

0

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Zeytinburnu sahilinde özel bir firmaya ait inşaatı devam eden binaların İstanbul’un Salacak’tan bakılan şeklini etkilemediğini, başka noktalardan bakıldığında ise silüete giren noktaları bulunduğunu söyledi.

Bir gazetecinin ”Bir gazetede, Zeytinburnu’nda özel bir firmaya ait inşaatı devam eden binaların İstanbul’un silüetini bozduğu yönünde bir haber ve fotoğraf var. Bu bina ile ilgili bir girişimde bulunuldu mu?” diye sorduğu Topbaş, binanın maalesef hoş olmayan bir görüntü oluşturduğunu ve konuyu takip ettiklerini söyledi.

İnşaatı devam eden binanın İstanbul’un gravürü denilen Salacak’tan bakılan şeklini etkilemediğini, başka noktalardan bakıldığında ise silüete giren noktaları olduğunu belirten Topbaş, şöyle konuştu:

”Özellikle İmar Daire Başkanlığımız var, ilgili birimdeki arkadaşlarımıza yeni bir çalışma verdik. İstanbul’un bütün topografik alanlarında yeni bir kodlama, mevcut topografik yapı genelinde kodlarla yeniden belirlemeler yapacağız. Bundan sonra asla böyle bir olumsuzluğun ortaya çıkmaması için gerekli çalışmalar yapılacak. Bu, bundan sonrası için. Bununla ilgili de farklı girişimlerimiz var. Bunu da daha sonra açıklarız. Bu çalışma yapılıyor. Bizim arzu ettiğimiz, özellikle İstanbul’da yüksek yapılar yapılabilecek alanlar var ama Tarihi Yarımada’yı etkileyen ve özellikle bizim miras yapılarına baktığımız alanları etkileyen yapılar olmaması gerekiyor. Bütün bu silüetler, doğal silüetin dışındaki yapılar insanlar tarafından yapılan yapılardır. Doğu Roma’dan, Bizans’tan, Osmanlı’dan, ecdattan kalan gravüre giren bu hattın bozulmaması lazım. Bu konuda hassasiyetimiz var.”

Bir gazetecinin ”Binaya ruhsat verilirken öngörülememiş mi?” diye sorduğu Topbaş, ”Öngörülememiş demek ki… Maalesef orada bir şeylik var. Orada bir çalışma yapılıyor. Bundan sonra bir daha böyle bir şey olmaması açısından da İstanbul’un topografik kodları, yükseklikleri ile o yükseklik noktalarındaki yapıların yeniden gözden geçirilmesi için bir çalışma yapılmakta” dedi.

Topbaş, ”Zeytinburnu’nda inşaatı devam eden bina ile ilgili ne yapılacak?” sorusuna ”Bir çalışma yapılıyor, sonra açıklayacağız. Burada maalesef bir eksiklik oluşmuş, bunu görmekteyiz” yanıtını verdi.

(Ajanslar)

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.