Koronavirüs SalgınıManşetSağlık

İstanbul Tabip Odası: Covid-19’lu hekim, sağlık çalışanı sayısı 1000’i geçti

0

İstanbul Tabip Odası, kentte hekim ve sağlık çalışanları arasında koronavirüse yakalananların sayısının bini geçtiğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı‘nın salgınla ilgili ayrıntılı verileri kamuoyuyla paylaşmadığının belirtildiği açıklamada, Türkiye’deki vakaların yüzde 56’sının İstanbul‘da olduğu, İstanbul’un “göz göre göre vahim bir duruma sürüklendiği” ve durumun vahametinin ancak 1 Nisan tarihinde öğrenildiği ifade edildi.

Açıklamada, ayrıca bakanlıkça yapılan açıklamalarda yalnızca toplam test, vaka, vefat, yoğun bakımda yatan hasta, entübe hasta sayılarının verildiğini, Covid-19 teşhisiyle tedavi edilen hasta sayılarının açıklanmadığı kaydedildi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Covid-19 vakalarının yüzde 80’inin hastalığı semptomsuz olarak ya da ayakta geçirdiğini, ancak yüzde 20’sinin hastaneye yatırıldığını dünya ve ülke deneyimlerimizden biliyoruz.

‘Hastaneler Covid-19 hastalarıyla dolup taşıyor’

İstanbul’da Covid-19 teşhisiyle hastanelerde takip ve tedavi edilen hastaların sayısı çoktan binleri geçti. (İstanbul’da 45 gün içinde iki hastanenin yapılacağının açıklanması da durumun vahametini gösteriyor.)

Hastanelerimiz Covid-19’lu hastalarla dolup taşıyor, artık aynı odada iki hasta birlikte yatırılmak zorunda kalınıyor. İstanbul’da eskiden bu yana çok sıkıntılı olan yoğun bakım yataklarıyla ilgili sıkıntı da hızla kendini gösteriyor.

Öte yandan Sağlık Bakanı 1 Nisan 2020 tarihindeki basın toplantısında Türkiye’de Covid-19’lu sağlık çalışanı sayısını 601 olarak açıkladı. (Sonraki açıklamalarında yeni bilgiye yer vermedi.) Oysa bizim sahadan topladığımız bilgiler sadece İstanbul’daki Covid-19’lu hekim, sağlık çalışanı sayısının çoktan 1.000’i geçtiğini gösteriyor.

‘Yeterli maske, önlük ve eldiven verilmedi’

Daha önceki raporlarımızda açıkladığımız gibi, Covid-19 pandemisi göz göre göre gelmesine rağmen maske, önlük, eldiven gibi gerekli kişisel koruyucu malzemelerin bile yerinde ve yeterli miktarda temin edilmemesi, triyaj uygulamasının birçok sağlık kurumunda yapılmaması, sağlık çalışanlarının sağlığını koruyucu tedbirlerin -başta düzenli test yapılması olmak üzere- alınmaması; kısacası İstanbul’daki sağlık kurumlarında gerekli hazırlığın zamanında yapılmamış olmasının bedelini ne yazık ki hekimler, sağlık çalışanları ödüyor. Salgınlara karşı mücadelede en önemli faktörün hızlı davranmak olduğu bilindiği halde Sağlık Bakanlığı yöneticilerinin yapılması gerekenleri haftalarca gecikmeyle yapmaları ise tabloyu kurtarmıyor.

Pandemiye karşı yersiz, yanlış, hatalı politikalarınızın, başarısızlığınız apaçık ortadayken ‘başarı hikayesi yazma’ çabalarınızın kurbanı olmak istemiyoruz!

Hayatlarımız politikalarınızdan değerlidir!”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen hafta yaptığı açıklamada tüm ülkedeki enfekte sağlık çalışanı sayısının 601 olduğunu söylemişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.